Facebook
Twitter
YouTube

Mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili 112 (3. 2. 2016)

V vseh 13 regijskih centrih za obveščanje, ki v Sloveniji sprejemajo klice na pomoč, bo 11. februarja dan odprtih vrat. Na ta dan lahko centre obišče vsak, ki ga zanima, kako potekata sprejemanje klicev v sili in aktiviranje reševalcev.Tradicionalno vabimo predšolsko in šolsko mladino, ki si centre lahko ogleda med 9. in 11. uro, vsi ostali pa med 12. in 14. uro. Letos smo posebej povabili študente, predvsem tiste, ki so vključeni v mednarodno izmenjavo študentov Erasmus.   
                                                                   Vljudno vabljeni!

11. februar ni naključno izbran za mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili – zapišite datum 11. 2., zbrišite ločili in dobili boste 112. Klici na številko 112 so brezplačni, ljudem pa so na tej številki dosegljive nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč ter pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih služb in policije. Na številko 112 je mogoče poklicati na pomoč v vseh 28 državah članicah Evropske unije, v večini držav na Balkanu in v posameznih delih Rusije. 

Švedska, Danska, Nizozemska, Finska, Portugalska, Malta in še nekaj držav  imajo 112 kot svojo edino oziroma najpomembnejšo številko za nujne primere. V večini držav članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, pa 112 deluje skupaj z drugimi nacionalnimi številkami za klic v sili. V Sloveniji je številka za nujni klic tudi številka Operativno-komunikacijskih centrov policijskih uprav 113

Foto:  Bruno  Toič

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE