Facebook
Twitter
YouTube

Minister za obrambo Češke republike na obisku v Sloveniji (10. 12. 2015)

Na krajšem enodnevnem delovnem obisku v Republiki Sloveniji je bil v sredo, 9. decembra 2015, minister za obrambo Češke republike Martin Stropnický z delegacijo češkega obrambnega ministrstva. Ministra Stropnickega je na Letališču Edvarda Rusjana sprejela ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič. Po sprejemu so v prostorih letališča potekali neformalni delovni pogovori, na katerih sta ministrica Katič in minister Stropnický govorila predvsem o reševanju begunske in migrantske problematike ter o pogledih obeh držav na ta skupni evropski izziv

Namen obiska češkega obrambnega ministra v Sloveniji je bil tudi obisk pripadnikov češke vojske, ki v Sloveniji pomagajo pri oskrbi beguncev in migrantov ter pri inženirskih delih kot pomoč Slovenski vojski pri postavljanju tehničnih ovir na državni meji. Ministrica se je v pogovorih zahvalila za pomoč češke vlade, ki je med prvimi državami ponudila nastanitvene šotore za potrebe oskrbe beguncev in migrantov v Sloveniji ter za pomoč češke vojske pri sanitetni oskrbi migrantov ter inženirski pomoči Slovenski vojski pri postavitvah terničnih ovir na državni meji. Ministrica Katič je kolega ministra seznanila z razmerami, povezanimi z oskrbo beguncev in migrantov, ki že dobra dva meseca preko Slovenije potujejo v Avstrijo ter naprej v Nemčijo in druge evropske države.
Ministra sta se strinjala, da bi bilo treba na vseevropski ravni narediti več za zajezitev migrantskega vala na vstopnih točkah v Evropo ter za dosledno upoštevanje schengenskih pravil. Obisk češkega obrambnega ministra v Sloveniji se je nadaljeval v Šentilju, kjer je minister Stropnický skupaj z ministrico Katič obiskal kontingent češke vojske, ki v sprejemnem centru z bolnišnično enoto Role 1 skrbi za zdravstveno oskrbo beguncev in migrantov. Ob tem se je minister seznanil tudi z delovanjem ostalih služb in humanitarnih organizacij v nastanitvenem centru v Šentilju.
V izjavi za javnost sta ministra poudarila pomen sodelovanje obeh vojska tudi v takšnih primerih, ki niso tipično vojaške naloge, vsekakor pa je takšno sodellovanje pomenbno za usposabljanje in pridobivanje novih izkušenj. Delovni obisk v Sloveniji je obrambni minister Češke republike sklenil z obiskom Vojašnice generala Maistra v Mariboru, kjer so mu predstavili aktivnosti Slovenske vojske v tako imenovani operaciji Migrant, predvsem pri logistični oskrbi beguncev in migrantov ter pri pomoči Policiji pri širšem varovanju državne meje. Seznanil se je tudi z delovanjem pripadnikov češke vojske pri zdravstveni oskrbi beguncev in migrantov ter pri pomoči češke inženirske enote pripadnikom Slovenske vojske, ki postavljajo tehnične ovire na delu državne meje Republike Slovenije.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE