Facebook
Twitter
YouTube

Danes pomoč Luksemburga, Slovaške in Madžarske (2. 11. 2015)

V Državni logistični center za zaščito in reševanje v Roje je danes zjutraj prispela  humanitarna pomoč Luksemburga, popoldne, predvidoma okoli 16. ure, pa bo prispela še pomoč Slovaške in Madžarske. Gre za humanitarno materialno pomoč (večinoma postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva, pa tudi medicinske pripomočke), ki bo dostavljena v Roje, od tod pa, glede na potrebe, v sprejemne in namestitvene centre za migrante po državi. Slovenija je preko mehanizma Civilne zaščite EU in tudi po drugih poteh zaprosila za humanitarno pomoč ter doslej vso ponujeno pomoč tudi sprejela (pomoč Češke, Madžarske, Nizozemske, Velike Britanije, Luksemburga, Slovaške in Avstrije). Tisoč kompletov za spanje je včeraj ponudila tudi Francija.

Pomoč Luksemburga vsebuje 26.000 parov rokavic za enkratno uporabo, 3.000 zaščitnih oblek, dva kompleta za oživljanje LifePak 15 in 10.000 obraznih zaščitnih mask FFP2. Republika Slovaška pošilja 500 odej, 500 spalnih vreč, 275 prevlek za postelje, 135 prenosnih postelj in 15 gasilskih miz, Republika Madžarska pa 78 šotorov za zimske razmere s pečmi na drva ali olje z zmogljivostjo posameznega šotora do 20 ljudi.

 Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zaprosila za pomoč v obliki materialno-tehničnih sredstev, zaščitnih sredstev, potrebnih za začasno namestitev in oskrbo beguncev, ter za delovanje reševalnih in humanitarnih delavcev. Poleg pomoči mehanizma Civilne zaščite EU je pomoč na osnovi dvostranskega sodelovanja ponudila tudi Nemčija.

Uprava vseskozi sodeluje tudi z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce (UNHCR), ki poleg materialne pomoči zagotavlja tudi prevajalce in  svetovalce.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE