Facebook
Twitter
YouTube

Podpiranje in ocenjevanje stavb, poškodovanih v potresu (29. 10. 2015)

Od 26. do 30. oktobra 2015 potekajo v Italiji, v Alessandriji,  usposabljanja na temo popotresnih aktivnosti: osnovno in nadaljevalno usposabljanje za ocenjevanje poškodovanosti stavb po potresu ter usposabljanje za podpiranje stavb po potresu. Usposabljanja so del dvoletnega evropskega projekta Vzpostavitev mednarodnih modulov za ocenjevanje in podpiranje stavb po potresu (EU projekt MATILDA), namen projekta pa  je vzpostaviti 3 mednarodne module, izurjene za posredovanje ob potresu.

Osnovno in nadaljevalno usposabljanje za ocenjevanje poškodovanosti stavb po potresu je namenjeno članom komisije, ki bi v primeru potresa ocenjevali poškodovanost stavb. Učijo se metod prepoznavanja poškodovanosti stavb in ocenjevanja njihove uporabnosti, pri čemer uporabljajo vnaprej pripravljene obrazce ter različne merilne naprave. 

Usposabljanja za podpiranje stavb po potresu se udeležujejo inštruktorji Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje in člani slovenske enote MUSAR. Urijo se za utrjevanje stabilnosti stavb,  s podpiranjem z lesom in z uporabo jeklenic. Podobno usposabljanje bo aprila 2016 organizirano tudi v Sloveniji.

Vsa tri usposabljanja potekajo v sklopu dvoletnega evropskega projekta Vzpostavitev mednarodnih modulov za ocenjevanje in podpiranje stavb po potresu (EU projekt MATILDA), v katerem sodelujejo Uprava RS za zaščito in reševanje, italijanski Oddelek za civilno zaščito (DPC, vodilni partner), italijanski EUCENTER, italijanska gasilska brigada (VVF) in hrvaška Državna uprava za zaščita in reševanje (DUZS).

Namen projekta je vzpostaviti 3 mednarodne module: za osnovno ocenjevanje poškodovanosti stavb po potresu, za zahtevnejše ocenjevanje poškodovanosti stavb po potresu in za podpiranje stavb po potresu. Mednarodni moduli bodo v primeru večjega potresa lahko nudili svojo pomoč prizadeti državi.

Služba za mednarodne in evropske zadeve

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE