Facebook
Twitter
YouTube

Slovenija aktivirala evropski mehanizem za Civilno zaščito (23. 10. 2015)

V četrtek, 22. oktobra, je zaradi okoliščin, nastalih ob množičnem prihodu beguncev v našo državo, Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč prek evropskega mehanizma za Civilno zaščito.

Prek evropskega Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC – Emergency Response Coordination Centre) je bilo poslano zaprosilo za ogrevane bivalne šotore, kontejnerje, primerne za bivanje v zimskih razmerah, sanitarne kontejnerje, odeje, posteljnino, spalne vreče, mize in klopi ter mobilno kuhinjo. Prav tako je Slovenija zaprosila za tehnično pomoč v obliki prenosnih reflektorjev, generatorjev električne energije, puhalnikov vročega zraka in oljnih radiatorjev. 

Delovanje mehanizma Civilne zaščite EU je že od svoje ustanovitve leta 2001 usmerjeno v zagotavljanje  zaščite ljudi, okolja in premoženja ob nesrečah. Država zaprosi za pomoč mehanizma v primeru, ko razsežnosti nesreče presežejo njene odzivne zmožnosti. Do zdaj so za pomoč prek mehanizma Civilne zaščite zaradi izjemnih okoliščin, povezanih z množičnim prihodom beguncev in migrantov, zaprosili že Madžarska in Srbija ter danes, 23. oktobra, tudi Hrvaška. Slovenija je tokrat zaprosila drugič; prvič je bilo zaprosilo poslano ob lanskem žledu.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE