Facebook
Twitter
YouTube

Končana vaja reševanja v primeru množične nesreče v predoru (30. 5. 2015)

Več kot 100 ljudi se je urilo  na vaji Predor  Markovec 2015, na vaji  celovitega preverjanja vodenja, operativnega delovanja in sodelovanja sil za zaščito,  reševanje in pomoč pri reševanju ob množični nesreči v predoru. Reševalne ekipe in mnogi drugi, od operaterjev v Regijskem centru za obveščanje, ki sprejmejo klice na pomoč in aktivirajo reševalce, do zdravniškega osebja, ki  mora oskrbeti ponesrečene.  Za vajo, trajala je dobri dve uri, poveljnik CZ za obalno regijo mag. Zvezdan Božič dejal, da je dobra  priložnost za preverjanje delovanja sistema za zaščito in da je ob takšnih nesrečah ključno dobro sodelovanje med  rešelvalnimi službami in ustanovami.  

 Po scenariju vaje je približno 700 metrov od vhoda v predor prišlo v desni cevi iz smeri Kopra zaradi nasproti vozečega vozila prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bili najprej udeleženi  dve osebni vozili in je  izbruhnil požar. Potem je  pripeljal  še avtobus s potniki, se želel izogniti nesreči in trčil v odstavno nišo. Nesreča se je  pripetila  sredi delovnega dne, je lažje in huje poškodovanih je bilo  28 oseb.

Z vajo so preverili Regijski načrt zaščite in reševanja za množične nesreče na avtocesti in Obratni načrt zaščite in reševanja za predor Markovec), sistem vodenja intervencije in koordinacijo reševalnih služb ob takšnih nesrečah,  preveriti  delovanje zvez in komuniciranje med enotami in službami  ter preizkusiti  delovanje varnostnih in drugih sistemov ob nesrečah v predoru pred njegovim odprtjem.  Kaj se je z vajo izkazalo kot dobro in kaj bi kazalo izboljšati, bo pokazala analiza vaje vseh služb in drugih ustanov, ki so na njej sodelovali.

 Vajo so pripravili in izpeljali Izpostava URSZR Koper, DARS, d. d., javne reševalne službe za zaščito, reševanje in pomoč ter Mestna občina Koper, sodelovali pa tudi koprski in izolski zdravstveni dom, Gasilska brigada Koper in obalna gasilska zveza Koper, Regijski center za obveščanje Koper, Policijska uprava Koper in regijski štab Civilne zaščite. V roku enega meseca morajo pripraviti celovito analizo vaje.

Foto: Marko Pišlar 

 

 

 

 

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE