Facebook
Twitter
YouTube

Vaja Predor Markovec 2015 (26. 5. 2015)

V soboto, 30. maja 2015, bo regijska  praktična vaja celovitega preverjanja vodenja, operativnega delovanja in sodelovanja sil za zaščito,  reševanje in pomoč pri reševanju ob večji nesreči v predoru. Na enodnevni in napovedani vaji sodelujejo pripadniki  javnih služb za zaščito,  reševanje in pomoč, regijskih enot CZ za Obalno regijo in zaposleni v gospodarskih  družbah.  Vajo bo vodil poveljnik CZ za obalno regijo mag. Zvezdan Božič.

Predpostavka vaje

 Približno 700 metrov od vhoda v predor pride v desni cevi iz smeri Kopra zaradi nasproti vozečega vozila do prometne nesreče, v kateri sta udeleženi najprej dve osebni vozili, nekaj minut kasneje izbruhne požar, pripelje še avtobus s potniki, se želi izogniti nesreči in trči v odstavno nišo. V prometni nesreči, ki se pripeti sredi delovnega dne, je lažje in huje poškodovanih okoli 20 oseb.

Namen in cilji vaje

Preveriti načrte zaščite in reševanja v  primeru  nesreče v predoru ( Regijski načrt zaščite in reševanja za množične nesreče na avtocesti in Obratni načrt zaščite in reševanja za predor Markovec),  preveriti  sistem vodenja intervencije in koordinacijo reševalnih služb ob takšnih nesrečah,  preveriti  delovanje zvez in komuniciranje med enotami in službami  ter preizkusiti  delovanje varnostnih in drugih sistemov ob nesrečah v predoru pred njegovim odprtjem. 

Organizatorji in sodelujoči na vaji

Vajo organizirajo Izpostava URSZR Koper, DARS, d. d., javne reševalne službe za zaščito, reševanje in pomoč ter Mestna občina Koper, sodelujejo pa tudi koprski in izolski zdravstveni dom, Gasilska brigada Koper in obalna gasilska zveza Koper, Regijski center za obveščanje Koper, Policijska uprava Koper in regijski štab Civilne zaščite.

Foto: Bruno Toič, vaja v predoru Markovec 1.10. 2011

 

 

 

 

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE