Facebook
Twitter
YouTube

Previdno z generatorji električne energije (4. 2. 2014)

Zaradi vremenskih razmer je v večjem delu Slovenije še vedno veliko gospodinjstev, javnih ustanov in podjetij brez električne energije. Trenutna rešitev za mnoge je uporaba generatorjev električne energije (električnih agregatov), ki jih poganja bencinski ali dizelski motor. Ker gre za motorje z notranjim izgorevanjem, se pri njihovem delovanju sprošča ogljikov monoksid (CO). Smrtno nevarne koncentracije CO lahko nastanejo že po nekaj minutah delovanja naprave.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, okusa in vonja, zato ga ne moremo zaznati brez ustreznih naprav (npr. javljalnika ogljikovega monoksida). Že v nizkih koncentracijah je nevaren za človeka.

Pri uporabi generatorjev električne energije upoštevajte navodila proizvajalca, še posebej pa velja poudariti:
- generatorja nikoli ne nameščajte v prostor (odprta vrata in okna ne zagotavljajo ustreznega zračenja),
- generatorja ne postavljajte v poglobitve (jašek, vrtača, klet),
- generator namestite v ustrezni razdalji od objekta (vsaj 7 metrov),
- izpušna cev generatorja mora biti usmerjena stran od objekta,
- spremljati je treba smer vetra in položaj generatorja prilagajati smeri vetra.

Značilni znaki, ki se pokažejo pri blagi in zmerni zastrupitvi s CO so glavobol, slabost, bruhanje, omotičnost, utrujenost, zmedenost, motnje vida, zanašanje pri hoji, zaspanost. Znaki hude zastrupitve pa so dušenje, krči in nezavest. Če opazite navedene znake, je treba čim hitreje zapustiti prostor in poklicati telefonsko številko za klic v sili 112. Če sumite na zastrupitev z ogljikovim monoksidom o tem takoj obvestite zdravnika.

Več o nevarnosti nastanka ogljikovega monoksida pri delovanju generatorjev električne energije.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE