Facebook
Twitter
YouTube

Nacionalno usposabljanje prostovoljcev za čiščenje morske obale (21. 11. 2013)

V enoti Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Ig v Sežani se je danes začelo nacionalno usposabljanje za delo s prostovoljci, ki bi ob onesnaženju morske obale z nafto in njenimi derivati sodelovali pri čiščenju obale in zaoljenih ptic. Okoli 30 predstavnikov vladnih služb, nevladnih in gospodarskih organizacij ter raziskovalnih ustanov se bo teoretično in praktično usposabljalo za hitro in pravilno ukrepanje ob nesrečah na morju, pri katerih sta morje in obala onesnažena z nafto.. Udeležence je pozdravil Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, se jim zahvalil za sodelovanje in poudaril, da je v našem sistemu zaščite in reševanja  prostovoljstvo bistveni del uspešnega odzivanja na nesreče; vključenih je več kot 45 000 prostovoljcev.

Poleg načrtov za zaščito in reševanje je treba imeti predvsem dobro usposobljene ljudi,  da lahko učinkovito in varno priskočijo na pomoč.  V Sloveniji je v sistem zaščite in reševanja vključenih več kot 45 000 prostovoljcev in ob koncu tega usposabljanja bo s prostovoljci pokrito tudi področje onesnaženja morske obale z naftnimi derivati; zato bo naš odziv tudi na takšne nesreče učinkovitejši, je izpostavil Darko But.
 
Usposabljanje je del mednarodnega projekta »Pripravljenost za čiščenje z nafto onesnaženega obalnega pasu in reševanje zaoljenih prostoživečih živali« (POSOW), ki je namenjen usposabljanju za reševanje in tudi razvijanju  regionalnega sodelovanja za primer takšnega onesnaženja  v evropskih sredozemskih državah; na Hrvaškem, Cipru, v Franciji, Grčiji, Italiji, Malti, Španiji in Sloveniji. Nacionalno usposabljanje za delo s prostovoljci je že bilo ali še bo v vsaki od teh držav. V Sloveniji bo ta teden,  od  zaoljenih prostoživečih živali pa bodo  izpostavljene ptice. Na slovenski obali in morju so zaradi naftnih izlitij ogroženi predvsem galebi, čigre, vranjeki in ponirki.
 
Tridnevno usposabljanje, dvodnevno teoretično v Sežani in v soboto praktični prikaz v Kopru,  organizirata Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije s podporo več okoljevarstvenih projektov in organizacij; projekta LIFE+SIMARINE-NATURA, REMPEC centra iz Malte in organizacije ISPRA iz Italije
 
 
 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE

Program usposabljanja (Word datoteka)