Facebook
Twitter
YouTube

Slovenija pomaga Bolgariji pri oskrbi beguncev iz Sirije (24. 10. 2013)

Na podlagi odločitve Vlade RS je bila danes v Bolgarijo poslana humanitarna pomoč v obliki   2000 kompletov posode z  jedilnim priborom za sirske begunce v tej državi. Tovornjak  Civilne zaščite RS  je iz centralnega skladišča  v Rojah pri Ljubljani odpeljal danes zjutraj in bo v Sofijo prispel v večernih urah, kjer bosta predstavnika Uprave RS za zaščito in reševanje pomoč predala bolgarski Civilni zaščiti.

Bolgarija je 16. oktobra 2013 preko mehanizma civilne zaščite EU zaprosila za pomoč pri oskrbi beguncev iz Sirije, predvsem pri zagotavljanju osnovnih življenjskih pogojev v namestitvenih centrih. Doslej je preko meje s Turčijo prišlo preko 6.000 beguncev iz Sirije. Bolgarske oblasti so izčrpale svoje zaloge materialnih sredstev in so prosile za solidarnost držav članic EU. Razmere se zaradi priliva novih beguncev, tudi iz drugih držav, še poslabšujejo. Na bolgarsko zaprosilo za pomoč so se doslej odzvale še Avstrija, Madžarska in Slovaška.

Zaprosilo za pomoč in težke razmere v Bolgariji je izpostavila tudi evropska komisarka za mednarodno razvojno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva ob obisku v Sloveniji dne 17. 10. 2013.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE