Facebook
Twitter
YouTube

Velenje krepi zavest, da življenja rešujemo skupaj
(3. 10. 2013)

V središču Velenja se je danes, 3. oktobra, začel osrednji dogodek na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami - 5. dnevi zaščite in reševanja, Življenja rešujemo skupaj. Tridnevno prireditev bo popoldne slovesno odprla podpredsednica Državnega zbora RS Polonca Komar.

Organizatorja - Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) ter Mestna občina Velenje - želita s 5. dnevi zaščite in reševanja okrepiti zavedanje širše javnosti, da jim bodo ob večjih nesrečah pomagale različne organizacije, enote in službe iz sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Obenem želita tamkajšnje prebivalce ozavestiti, da lahko k svoji varnosti z ustrezno pripravljenostjo in zaščito pomembno prispevajo tudi sami. Tako si lahko obiskovalci v osrednjem šotoru URSZR na Titovem trgu ogledajo predstavitve Civilne zaščite in skoraj vseh večjih sil za zaščito, reševanje in pomoč, od gasilcev, potapljačev, gorskih reševalcev in jamarjev do kinologov, radioamaterjev, tabornikov in skavtov ter številnih drugih, svoje zmogljivosti za pomoč pri reševanju pa predstavljata tudi Slovenska vojska in Policija.

Številni razstavljavci so na Titovem trgu ter na Cankarjevi in Vodnikovi cesti že začeli izvajati dinamične predstavitve, s katerimi želijo javnosti kar najbolje predstaviti svoje dejavnosti, organiziranost in opremljenost. Tako Civilna zaščita predstavlja intervencijska in druga vozila ter različno zaščitno in reševalno opremo. Opremo in posredovanje v primeru radiološke, jedrske in drugih množičnih nesreč predstavljata Zavod za varstvo pri delu, Nacionalni inštitut za biologijo, Mobilna enota z ekološkim laboratorijem in drugi. Reševalna postaja Velenje izvaja prikaze reševanja stanovalcev iz višjih nadstropij stolpnice, Jamarska reševalna služba reševanje s sedežnice, Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije in Kinološka zveza Slovenije pa iskanje zasutega v ruševinah in delo s psi na ovirah. Zveza radioamaterjev Slovenije prikazuje uporabo opreme v kriznih razmerah, Zveza tabornikov Slovenije in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov pa sta postavila manjši repliki tabora, v katerih obiskovalcem predstavljata spretnosti življenja v naravi, od izdelave preprostega ležišča in netenja ognja do spoznavanja odtisov živali in različnih načinov priprave hrane. Dobro obiskan je tudi prostor Rdečega križa Slovenije, kjer obiskovalcem brezplačno merijo krvni sladkor, pritisk in holesterol ter določajo krvno skupino. Veliko pozornosti organizatorji namenjajo predšolski in šolski mladini. Tako ima URSZR že več kot 2000 prijavljenih otrok, ki jim želijo predvsem približati številko za klic v sili 112.

V posebnem šotoru je na 500 kvadratnih metrih razstavljena sodobna oprema za zaščito in reševanje več kot 50 domačih ter tujih proizvajalcev in ponudnikov, predstavljajo pa se tudi ustanove za varstvo pred nesrečami iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske. Takoj po začetku prireditve se je že začelo več strokovnih posvetov, med njimi pravkar poteka tudi posvet za župane slovenskih občin.

Dnevi zaščite in reševanja so bili leta 2005 prvič organizirani v Mariboru, nato pa vsako drugo leto v Novi Gorici, Novem mestu in leta 2011 v Kopru. Redno se jih udeležuje približno 4000 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč. Zadnjo prireditev v Kopru je obiskalo več kot 15 000 ljudi, med njimi skoraj 3000 otrok, približno 600 ljudi pa se je udeležilo strokovnih posvetov.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE