Facebook
Twitter
YouTube

V četrtek se v Velenju začno 5. Dnevi zaščite in reševanja (1. 10. 2013)

Uprava RS za zaščito ni reševanje  in MO Velenje sta organizirali novinarskiokonferenco pred 5. Dnevi zaščite in reševanja,  na katerih se vsako drugo leto predstavi  sistem zaščite  pred naravnimi in drugimi nesrečami. Letos so ti dnevi  v Velenju, od četrtka, 3. oktobra, do sobote, 5. oktobra. Dneve zaščite in reševanja so predstavili predsednik organizacijskega odbora in poveljnik CZ RS Srečko Šestan, župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But in mag. Stanislav Lotrič, vodja Sektorja za operativo na upravi,  generalni sekretar RKS dr. Danijel Starman, poveljnik GZS Franci Petek, in vodja letošnje državne vaje Velenje 2013 glavni inšpektor IRSVNDN Milivoj Dolščak

V središču mesta bodo na prostem dinamične predstavitve 19 reševalnih služb, društev in organizacij. V šotoru sredi mesta se bo predstavila Uprava za zaščito in reševanje in ključne ustanove, ki so del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V okviru prireditve bo Državno usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite, na atletskem stadionu tekmovanje gasilskih desetin, na Teku 112 se bodo pomerili reševalke in reševalci. Na dnevih zaščite in reševanja bo tudi letošnja osrednja državna vaja sil za zaščito in reševanje »Velenje 2013« . Scenarij je več različnih nesreč z nevarnimi snovmi. To so najpomembnejši, izpostavljeni dogodki na dnevih zaščite in reševanja.
 
Otvoritvena slovesnost bo v četrtek, 3. oktobra ob 16. uri na Titovem trgu, sklepna slovesnost s podelitvijo priznanj in pokalov obeh sobotnih prireditev pa v središču  Velenja v soboto, 5. oktobra, ob 17. uri.
 
 
Srečko Šestan se je v imenu organizacijskega odbora zahvalil županu Velenja in tudi prebivalcem, ker letos gostijo pripadnike sil za zaščito in reševanje in povedal, da so dnevi zaščite in reševanja  tradicionalna prireditev, ki je organizirana vsako drugo leto v drugem delo Slovenije. Doslej so bili leta 2011v Kopru, leta 2009 v Novem mestu, leta 2007 v Novi Gorici in leta 2005 v Mariboru. To je prireditev, ki je za sistem zaščite in reševanja pomembna tudi zaradi strokovnih srečanj in tudi druženja pripadnikov različnih sil in sistemov, saj sodelujeta tudi Policija in Slovenska vojska z enotami, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja.
 
Tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič se je zahvalil Upravi RS za zaščito in reševanje, da so za mesto srečanja izbrali Velenje in dejal, da so okoli 1. novembra navajeni, da se na njihovem področju srečujejo s pripadniki Civilne zaščite in reševalci, saj se v tem času pogosto poplavljeni. Dodal je, da ga veseli, da tokrat vzrok za prisotnost sil za zaščito in reševanje ne bo naravna nesreča, ampak srečanje, in da ga veseli tudi,  da bodo ljudje v Velenju  lahko videli, koliko truda in znanja in opreme je treba, da lahko reševalci učinkovito posredujejo in rešujejo.  Največkrat naše premoženje, pa tudi življenja, je dodal župan.
 
Potem je generalni sekretar RKS dr. Danijel Starman predstavil prireditev, ki je organizirana vsako leto in je letos izjemoma del prireditve Dnevi zaščite in reševanja. Povedal je, da bo v soboto, 5. oktobra, v centru Velenja potekalo že XIX. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Na letošnje državno preverjanje se je uvrstilo 14 ekip, preverjanje pa bo med 9. in 15. uro na sedmih lokacijah v centru Velenja potekalo na podlagi predpostavke, da je prišlo do več nesreč, tudi z nevarnimi snovmi. Na koncu je povabil ljudi,  da si demonstracije dajanja prve pomoči sami ogledajo na mestnih ulicah.
 
Celotno prireditev je opisal  generalni direktor URSZR Darko But in povedal je, da  so dnevi zaščite in reševanja največji prikaz sil za zaščito in reševanje  in posebej je opozoril na področje preventivnih aktivnosti, na organiziran obisk več kot 2300 otrok iz vrtcev in šol in izpostavil je tudi mednarodno dejavnost Uprave RS za zaščito in reševanje, oziroma Ministrstva za obrambo, ki ob tej priložnosti povabi tudi tuje goste in tuje vojaške atašeje. Vabilu se je odzvalo 23 tujcev , predstavile pa se bodo tudi ustanove za varstvo pred nesrečami iz sosednje  Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske.  Generalni direktor URSZR je izpostavil tudi, da bo v posebnem šotoru v središču mesta na 500 kvadratnih metrih razstavljena tudi sodobna oprema za zaščito in reševanje 55 domačih in tujih proizvajalcev in ponudnikov.
 
Za njim je predstavil dinamične predstavitve, ki jih bo vse dni predstavljalo  19 reševalnih služb, društev in organizacij mag. Stanislav Lotrič, vodja Sektorja za operativo URSZR. V sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami operativno delujejo različne enote, službe, društva in organizacije, ki opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči, je izpostavil in dodal, da jih bo na dnevih zaščite in reševanja javnost lahko podrobneje spoznala, saj bodo predstavljene njihova dejavnost, organiziranost, delovanje in opremljenost/oprema. Na zunanjih prizoriščih bodo pripravljeni praktični prikazi njihovih zmogljivosti in usposobljenosti. S tem želimo naše »reševalce« kar najbolj približati prebivalcem ter prikazati tiste, ki se odzovejo na klic 112. Poudaril je še, da bo v petek, 4. oktobra, na mestnem stadionu in v okolici Škalskega jezera potekal 2. tek 112, na katerem se bodo pomerili reševalci in reševalke in za katerega želimo, da postane tradicionalni.
 
Na velenjskem mestnem stadionu bo v soboto, 5. oktobra, med 8. in 15. uro potekalo tudi mednarodno tekmovanje gasilskih desetin, je povedal Franci Petek, poveljnik GZS, ki je organizatorica tekmovanja. V suhi vaji z motorno brizgalno in v štafeti z ovirami na 400 metrov se bo letos pomerilo 55 tekmovalnih enot. Skupaj bo tekmovalo približno 700 gasilcev, sodelovalo pa okoli 1000. Franci Petek je poudaril pomen tovrstnih tekmovanj, ki jih GZS organizira s cilji usposabljanja in izobraževanja gasilcev na področjih gašenja in reševanja ter vzdrževanju njihove fizične in psihične usposobljenosti.
 
Vodja letošnje osrednje državne vaje sil za zaščito in reševanje Milivoj Dolščak, ki je tudi glavni inšpektor IRSVNDN je predstavil državno vajo Velenje 2013, s katero bosta URSZR in IRSVNDN v petek, 4. oktobra, preverila pripravljenost sil za zaščito in reševanje ob nesreči z nevarno snovjo. Vaja bo temeljila na predpostavki, da se na območju Velenja zvrsti več dogodkov in nesreč, v katerih so udeležene različne nevarne snovi, zato bodo izvedene nekatere aktivnosti iz Državnega načrta zaščite in reševanja ob terorističnem napadu z uporabo orožij ali sredstev za množično uničevanje, za katere je predviden odzivni čas do največ 30 minut. URSZR in IRSVNDN bosta z vajo preverjala pripravljenost sil za zaščito in reševanje ter ustreznost konceptov ukrepanja ob različnih nevarnostih in dogodkih, v katerih so udeležene nevarne snovi. To je, v strokovnem smislu, najpomembnejša prireditev na 5. Dnevih zaščite in reševanja.
 
 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE