Facebook
Twitter
YouTube

Mednarodno usposabljanje jamarskih reševalcev CRT (18. 9. 2013)

V Paklenici, blizu Starigrada na Hrvaškem, od 14. do 22. septembra 2013 poteka temeljno usposabljanje reševalcev iz jam CRT-2013, kar je kratica za Cave Rescue Training. To mednarodno usposabljanje vodijo slovenski inštruktorji. Usposabljanje so po vzoru podobnih mednarodnih usposabljanj prilagodili inštruktorji Jamarske reševalne službe Slovenije v sodelovanju z Uradom za izobraževanje in usposabljanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, namen pa je poenotenje delovanja jamarjev iz dežel Zahodnega Balkana. Leta 2009 so se po tem programu jamarji prvič usposabljali v Črni gori leta 2010, potem leta 2011 v Makedoniji in Bolgariji, lani v Sežani in letos v Paklenici.  

Letošnje usposabljanje CRT-2013 je peto tovrstno usposabljanje ter je del projekta Pobuda za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za Jugovzhodno Evropo, ki ga uresničujeta Komisija za speleo reševanje pri hrvaški gorski reševalni službi s podporo Državne uprave za zaščito in reševanje Republike Hrvaške ter Jamarska reševalna služba Slovenije pri Jamarski zvezi Slovenije. Usposabljanja se udeležujejo jamarski reševalci iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Romunije, Srbije, Turčije in Slovenije. 
 
Program usposabljanja vodita inštruktorja Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Ig Aleš Cedilnik in Marko Zibelnik ter inštruktorji  Jamarske reševalne službe Slovenije Walter Zakrajšek, Aleš S. Stražar, Marko Erkar in Bernard Štiglic.
 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE