Facebook
Twitter
YouTube

Za varnejše gibanje v gorah (8. 8. 2013)

Sezona obiskovanja gora je trenutno v polnem teku. Podajamo nekaj najosnovnejših napotkov, kako lahko v poletnih razmerah poskrbite za varnejše gibanje v gorah in na ta način zmanjšate možnost, da bi prišlo do nesreče.

·         V gore pojdite ustrezno telesno ter psihično pripravljeni ter ustrezno opremljeni.
 
·         Starejšim, telesno in zdravstveno šibkejšim (ljudem s kroničnimi boleznimi, boleznimi srca, povišanim krvnim tlakom in tistim, ki so imeli operacije na srcu) ter neizkušenim odsvetujemo obisk visokogorja in izbiro zahtevnejših tur, še zlasti v vročih in soparnih dnevih.
 
·         Pred odhodom v gore se pozanimajte o vremenski napovedi in lokalnih vremenskih posebnostih območja, ki ga nameravate obiskati. Če je napovedano slabo vreme, obisk gora prestavite.
 
·         Obvestite sorodnike in prijatelje, kam se podajate in kdaj se nameravate vrniti. Vpisujte se v vpisne knjige v planinskih kočah in na vrhovih, še posebej, če ste sami ali v majhni skupini. Tako boste gorskim reševalcem olajšali začetek morebitne iskalne ali reševalne intervencije.
 
·         Pred odhodom napolnite baterijo mobilnega telefona.
 
·         Izberite območje, ki ga poznate. Če se podajate na manj znana območja, najemite gorskega vodnika.
 
·         V gore pojdite čim bolj zgodaj. Tako se boste lažje izognili opoldanski vročini, morebitnim nevihtam in se vrnili v dolino še pred mrakom.
 
·         Obujte ustrezno visoko pohodno oziroma planinsko obutev, s seboj vzemite dovolj oblačil, med njimi naj bodo tudi topla, kot so vetrovka, kapa, rokavice … Tudi otroci naj imajo ustrezno opremo. Zaščitite se z lahnim pokrivalom, sončnimi očali in kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.
 
·         Med ustrezno opremo spadajo tudi čelna svetilka, zložljive pohodne palice, planinski zemljevid, mobilni telefon in osebni komplet prve pomoči. Priporočljiva je tudi uporaba čelade.
 
·         S seboj imejte dovolj hrane in tekočine. Pijte, da ne bi prišlo do dehidracije, izogibajte pa se alkoholu.
 
·         Hitrost vzpona prilagodite sposobnostim, če vas je v skupini več, jo prilagodite najšibkejšim udeležencem. Bodite zbrani in pozorni.
 
·         Bodite pozorni tudi na morebitne nevihte s strelami, ki poleti lahko nastanejo zelo hitro. Vzpona v nevihti ne nadaljujte. Izogibajte se izpostavljenim grebenom. Če je mogoče, se ob spremembi – poslabšanju vremena čim prej vrnite v planinsko kočo ali dolino.
 
·         Bodite pozorni na strmih predelih, ki so še pokriti s snežno odejo, saj je tam zlasti v jutranjih urah mogoč zdrs.
 
·         Če se odpravljate v visokogorje, je priporočljivo, da ste opremljeni s čelado, pa tudi z derezami in cepinom.
 
·         Mobilnega telefona v gorah ne uporabljajte, če ni nujno. Vedite, da je signal v gorah običajno slabši kot v dolini, zaradi tega telefoni ob uporabi hitreje praznijo baterijo. V sili lahko uporabite tudi SMS-sporočila.
 
·         Če je prišlo do nesreče, poškodbe, izčrpanosti ali ste se v gorah izgubili, takoj pokličite na telefonsko številko za klic v sili 112.
 
·         Ne mahajte posadki reševalnega helikopterja, če niste poškodovani, izčrpani, če se niste izgubili ali če ne potrebujete pomoči.
 
·         Bodite previdni pri sestopu oziroma vračanju v dolino, saj ste takrat že utrujeni in manj zbrani, zato lahko hitro pride do nesreče.
 
Podrobnejši napotki za varen obisk gorskega sveta ter nasveti za gornike in alpiniste so na voljo tudi na spletnih straneh Gorske reševalne zveze, Slovenije Planinske zveze Slovenije in Policije
 
Pripravil: Slavko Šipec

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE