Facebook
Twitter
YouTube

Dežurstvo gasilcev na Krasu (8. 8. 2013)

Zaradi izkušenj iz zelo sušnih let 2003, 2006 in 2007, delno tudi 2010 in 2011, ko je bilo v naravnem okolju v Sloveniji veliko požarov, predvsem na Krasu, je Upravo RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana tudi letos organizirala dežurstvo gasilcev na Krasu. Ta pokrajina je požarno najbolj ogrožena, zato v Izobraževalnem centru Sežana gasilci z usposabljanjem in dežuranjem hkrati, pomagajo območnim gasilcem. Včeraj jih je obiskal Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje.

Gasilska desetina prostovoljnih gasilcev bo nastanjena in se bo usposabljala v Izobraževalnem centru Sežana, kar bo vsaj začasna okrepitev operativnim gasilcem na kraškem območju. Gasilci se bodo izobraževali po programu, v katerem je predvideno, da je praktični del usposabljanja sodelovanje pri intervencijah. Sodelujejo gasilci, ki imajo najmanj čin gasilec in so stari od 18 do 55 let. 
 
Dežurstvo je bilo organizirano tudi avgusta lani, gasilska desetina pa je pod vodstvom ZGRS Sežana sodelovala na številnih intervencijah. Tudi letos je usposabljanje organizirano v obdobju, ko je na Krasu razglašena velika požarna ogroženost. Gasilska desetina, ki je letos v Sežani, bo dežurala 14 dni,  program usposabljanja pa je naslednji :
        tridnevno usposabljanje za gašenje požarov v naravi/specialnost,
        dvodnevno usposabljanje za delo z motorno žago,
        enodnevno usposabljanje za delo s helikopterji/modul B,
        operativne naloge.
Gasilci bodo opravljali gasilsko službo 24 ur na dan.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE