Facebook
Twitter
YouTube

Uničenje 250-kilogramske letalske bombe iz druge svetovne vojne (11. 4. 2013)

Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) v teh dneh niso vihali hlačnic, ampak so zavihali rokave in detektirali, izkopali ter uničili letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Občan je prijavil, da je v bližini njegovega bivališča neeksplodirana bomba iz druge svetovne vojne, ki so jih ameriška zavezniška letala odvrgla na področju Šentilja. Na podlagi te prijave o neeksplodiranem ubojnem sredstvu je na območju zaselka Silova v občini Velenje osem pripadnikov Državne enote za varstvo pred NUS v soboto, 6. aprila 2013, pregledalo območje in sicer 2.400 m² zemljišča s tremi različnimi detektoji kovin. Uporabili so tudi globinski detektor, ki  zaznava kovinske objekte do 5 metrov globoko.

Izkop NUS
 
Na delu zemljišča, kjer so zaznali močnejši signal detektorja, so z izračuni ugotovili, da se 3 metre globoko nahaja večji kovinski predmet. Najprej so s strojem odstranili zemljo do globine 2,5 metra, potem pa nadaljevali izkopavanje ročno in naleteli na sprednji del letalske bombe kalibra 250 kilogramov. V nadaljevanju so ugotovili, da gre za ameriško letalsko bombo AN M 64, kakršne so se uporabljale za bombardiranje v nizkem letu, saj so opremljene z vžigalnimi sistemi s hitrim armiranjem. Najdena bomba je vsebovala dva mehanska vžigalnika, in sicer  prednjega AN M 103 in zadnjega AN M101. Zadnji vžigalnik je bil tako poškodovan, da najdena bomba ne bi prenesla daljšega prevoza, zato so se jo odločili uničiti na primernem mestu v bližnji okolici. Za to so se odločili, ker je bil zadnji del bombe poškodovan od ognja in ker so bile na bombi sledi stopljenega aluminija. To pomeni, da je bila bomba najverjetneje odvržena iz gorečega letala in v sili, kar so potrdili tudi krajani, ki so bili priča temu dogodku med drugo svetovno vojno.
 
 
Uničenje NUS
 
Zaradi varnosti so ob 22.30 okoliške prebivalce umaknili iz hiš, bombo s posebnim vozilom prepeljali v bližnjo globel, jo varovali do naslednjega dne in potem pripravili na uničenje. Najprej so izračunali, da lahko z ustreznim postopkom in zadostno količino prekrivnega materiala izničijo seizmični učinek in zmanjšajo razmet delcev v okolico na največ 200 metrov. Skupno je bilo ob uničenju za 130 kilogramov aktiviranega ekploziva, razmet delcev pa je dejansko segel 200 metrov od mesta aktiviranja.
 
Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS so pred uničenjem na najbližnji, 380 metrov oddaljeni stanovanjski objekt postavili tudi merilno napravo za ugotavljanje seizmičnih učinkov (potresov), ki je zaznala pospešek 1,52 mm/s, kar je mnogo pod dovoljenimi 8 mm/s, kar je po zelo strogem nemškem standardu DIN 4150 dovoljeno  za spomeniško zaščitene objekte.
 
Vodja akcije: Igor Boh, Državna enota za varstvo pred NUS
Foto: Arhiv Državne enote za varstvo pred NUS

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE