Facebook
Twitter
YouTube

Vaja, esercizio, Übung … (25. 2. 2013)

V Ratečah je v soboto, 23. februarja,  Gorska reševalna zveza Slovenije  organizirala vajo gorskih reševalcev  Slovenije, Avstrije in Italije, že tradicionalno srečanje za vzpodbujanje dobrega čezmejnega sodelovanja Alpe Adria.  Vaja je bila terenska, predpostavka pa več zasutih v snežnem plazu. »Skupna vaja iskanja in reševanja v snežnih plazovih je za vse dragocena izkušnja, saj je velika verjetnost, da se na tem obmejnem območju takšna nesreča zgodi.«, je dejal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But , ki se je na vaji pridružil gorskim reševalcem.

Alpe – Adria je srečanje treh obmejnih držav in  je že tradicionalno. Tokrat je bila kot organizator na vrsti Gorska reševalna zveza Slovenije. Reševanje v snežnih plazovih je aktualno in verjetnost, da se nesreča večjih razsežnosti zgodi prav na obmejnem območju, velika.
 
Predpostavka vaje  je bila, da plaz zasuje več ljudi hkrati. Preživeli so reševalcem   dali dokaj natančne podatke o opremljenosti zasutih. Na vaji je sodeloval reševalni helikopter policije, ki je v 6 minutah pregledal 200 x 250m veliko plazišče. Zasuta in z lavinskimi žolnami opremljena markerja sta bila hitro izkopana izpod snega in prepeljana na varno v medicinsko oskrbo, potem pa so se slovenskim reševalcem pridružili kolegi iz sosednjih držav in nadaljevali iskanje s psi, presondirali dele plazovine z mešanimi ekipami sonderjev in jo preiskali še z žolno in RECCO anteno.
»Za odlično pripravljeno in izvedeno vajo gre v prvi vrsti zahvala domačim, rateškim reševalcem, vodstvu vaje in seveda vsem reševalcem iz vseh treh držav, ki so zagnano, dosledno in srčno izpeljali nalogo.« ocenjuje Gorska reševalna zveza Slovenije.
 
Fotogalerijo z vaje   najdete tudi na  FB strani Uprave RS za zaščito ni reševanje.
 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE