Facebook
Twitter
YouTube

Na obisku delegacija za varstvo pred nesrečami Republike Srbije (15. 2. 2013)

12. in 13. februarja je bil na obisku v Upravi RS za zaščito in reševanje Predrag Marić, pomočnik ministra za notranje zadeve in vodja sektorja, pristojnega za varstvo pred nesrečami na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Srbije, z delegacijo. Srbska in slovenska delegacija sta podrobneje predstavili nacionalne sisteme varstva pred nesrečami, pogovori pa so potekali tudi o prihodnjem sodelovanju na dvostranski ravni in v okviru regionalnih pobud ter Evropske unije. Strani sta izrazili interes za sklenitev dvostranskega sporazuma med Slovenijo in Srbijo pri varstvu pred nesrečami, kar bi formalno potrdilo dobro sodelovanje med državama na tem področju.

Sodelovanje med Srbijo in Slovenijo na področju varstva pred nesrečami poteka v prijateljskem duhu. Največ aktivnosti poteka na regionalni ravni, tokratni prvi obisk pomočnika ministra Republike Srbije, pristojnega za varstvo pred nesrečami, v Sloveniji pa naj bi okrepil sodelovanje tudi na dvostranski ravni.
 
V okviru obiska sta delegaciji predstavili delovanje nacionalnih sistemov varstva pred nesrečami, ki sta podobno organizirana. Varstvo pred nesrečami je v Srbiji upravno uvrščeno v Ministrstvo za notranje zadeve. V okviru sektorja, pristojnega za varstvo pred nesrečami (Sektor za vanredne situacije, SectorforEmergencyManagement), je zaposlenih približno 4000 ljudi, večino, in sicer približno 3000, pa predstavljajo poklicni gasilci. Tako kot v Sloveniji je tudi v Srbiji težišče sistema varstva pred nesrečami v občinah in skoraj v vsaki izmed 169 občin je zaposlena oseba za civilno zaščito. V razpravi je bila izpostavljena tudi možnost poglobljenega sodelovanja na področju varstva pred nesrečami na ravni občin.
Srbsko delegacijo so zanimali predvsem ureditev prostovoljstva v Sloveniji, vzpostavitev enotne evropske številke za klic v sili 112 in tudi področje preventive, s poudarkom na ocenjevanju ogroženosti. V Srbiji so januarja vzpostavili nacionalno platformo za zmanjševanje tveganj pred nesrečami in za slovensko stran je bila zanimiva predstavitev njene strukture ter delovanja. V Srbiji poteka nadgradnja centra za usposabljanje v Zemunu, zato si je srbska stran z zanimanjem ogledala prostore in poligone Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje na Igu ter se seznanila z izobraževalnimi programi. Strani sta izrazili pripravljenost za sklenitev dvostranskega sporazuma na področju varstva pred nesrečami, s čimer bi še okrepili dvostransko sodelovanje.
 
Obisk je potekal v prijateljskem vzdušju, delegaciji pa sta si izmenjali veliko izkušenj in dobrih praks ter se dogovorili za nadaljnje oblike sodelovanja.
 
Služba za mednarodno sodelovanje
 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE