Facebook
Twitter
YouTube

DARS ni zaprosil za pomoč (17. 12. 2012)

Komisija, ki jo je imenoval minister za obrambo Aleš Hojs, je v soboto, 15. decembra, poslušala posnetke vhodnih in izhodnih klicev na št. 112 v Regijski center za obveščanje Postojna, posnetih 8. decembra ob zastojih na primorski avtocesti. Ugotovila je, da  DARS ob nedavnem zastoju na primorski avtocesti pristojnih služb ni zaprosil za pomoč po sporazumu med DARS in URSZR. Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan poziva vse upravljavce infrastrukturnih objektov, da v bodoče pravočasno ukrepajo, da to takšnih razmer ne bo prišlo.

Komisija, ki jo je imenoval minister za obrambo Aleš Hojs, je v soboto, 15. decembra, poslušala posnetke vhodnih in izhodnih klicev na št. 112 v Regijski center za obveščanje Postojna, posnetih 8. decembra ob zastojih na primorski avtocesti.
 
Iz posnetih pogovorov je razvidno, da je od 12.28 do 19.10 komuniciranje potekalo med vodjo vzdrževanja na DARS-u, Regijskim centrom za obveščanje Postojna, vodjo izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje v Postojni, Centrom za obveščanje Republike Slovenije, Prometno-informacijskim centrom za državne ceste, dežurnim na Upravi RS za zaščito in reševanje, poveljnikom Civilne zaščite občine Postojna, poveljnikom Civilne zaščite za Notranjsko regijo in poveljnikom Civilne zaščite Republike Slovenije.
 
Vsebina pogovorov je bila izmenjava informacij o prometnih razmerah na območju Postojne. Iz posnetkov je razvidno, da informacije o razmerah na avtocesti niso bile pravočasne in jasne, in tudi to, da DARS ni zaprosil za pomoč, kot predvideva sporazum med DARS-om in URSZR-jem. V pogovoru, posnetem ob 19.10, je namestnik vodje ReCO Postojna vodjo vzdrževanja na DARS-u celo vprašal, ali naj pomagajo čakajočim v zastoju, ker ljudje kličejo na 112, da imajo v avtomobilih majhne otroke, da so brez goriva in podobno. Vodja vzdrževanja na DARS-u je odgovoril, da dostop do ujetih v koloni ni mogoč, ker avtomobili stojijo v treh kolonah, da pa delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi sprostili promet.
 
Na podlagi negativne izkušnje pozivamo vse upravljavce infrastrukture, da v prihodnje pravočasno izvedejo vse preventivne ukrepe, ki so potrebni glede na vremensko napoved.

Srečko Šestan
Poveljnik Civilne zaščite RS
 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE