Facebook
Twitter
YouTube

Množična nesreča zaradi strmoglavljenja balona (23. 8. 2012)

Ob Ižanski cesti, med Ljubljano in Igom, je zjutraj strmoglavil balon, s katerim je bilo v zraku 32 oseb, 30 potnikov in dva upravljavca zrakoplova. Balon S5-OLM je poletel ob 5. uri zjutraj, spuščanje je Kontroli zračnega prometa prijavil približno ob 7.40, ob 7.54 pa je strmoglavil. Vsi, ki so bili udeleženi v nesreči, so bili medicinsko oskrbljeni. V Univerzitetni klinični center Ljubljana so prepeljali 21 poškodovanih, pet so jih prepeljali v novomeško bolnišnico, po enega pa v Celje in na Jesenice. Po še nepreverjenih podatkih so v nesreči umrle štiri osebe.

Za reševanje so bili takoj aktivirani reševalci Reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana s prikolico za množične nesreče, reševalci zdravstvenih domov Domžale, Litija, Kamnik, Logatec, Škofja Loka, Kočevje, Kranj in enote Pacient. Izmed gasilskih enot so bili aktivirani poklicni gasilci Gasilske brigade Ljubljana, prostovoljni gasilci Gasilske zveze Ljubljana – sektor Vič, enota Mestne občine Ljubljana za podporo vodenju in Prostovoljno gasilsko društvo Ig. Aktivirani so bili tudi vodniki psov za iskanje pogrešanih iz Kinološke zveze Slovenije in Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije. Civilna zaščita je aktivirala ekipo za prvo pomoč občine Ig ter pripadnike državne enote Civilne zaščite za psihološko pomoč prvim posredovalcem.

Poleg OKC Policijske uprave Ljubljana so bili obveščeni letalski inšpektor, inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, komisija za preiskovanje letalskih nesreč in poveljnik Civilne zaščite. Za prevoz ponesrečenih je bil vključen policijski helikopter za nujno medicinsko pomoč, v pripravljenosti pa tudi vojaški helikopter s posadko Gorske reševalne službe.

Ko se je nesreča zgodila, sta bila v zraku dva balona, drugi je na Barju pristal nepoškodovan.


Foto: Jakob Oražem, URSZR 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE