Facebook
Twitter
YouTube

Mednarodni dan enotne evropske številke 112 je 11. 2. (6. 2. 2012)

Letos mineva že 21 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske unije odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112. Pozval je vse države članice, da uvedejo to enotno številko, da bi se izboljšal dostop do reševalnih služb, predvsem tujim popotnikom. Danes je na telefonsko številko 112 mogoče klicati v vseh 27 državah članicah Evropske unije in v večini drugih evropskih držav, tudi na Hrvaškem, Kosovu, v Makedoniji in na posameznih območjih Rusije. Slovenija jo je uvedla med prvimi, že leta 1997.

Ni naključje, da je prav 11. februar izbran za mednarodni dan številke za klic v sili. Zapišite datum 11. 2., zbrišite piki in dobili boste 112 – številke si res ni težko zapomniti. Otroci si jo najlaže zapomnijo, če jih spomnimo na obraz: en nos, ena usta in dve očesi. Za vse nas pa je pomembno, da si številko dobro vtisnemo v spomin, da se je bomo – bolj ali manj pretreseni ob različnih nesrečah – lahko spomnili.

V začetku novega tisočletja je Evropska unija z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112 ter predpisala, da morajo biti klici s fiksnih in mobilnih telefonov ter telefonskih govorilnic brezplačni.

Z direktivo je predpisano, da mora biti na tej številki ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot ter policije, četudi v državi delujejo tudi druge nacionalne številke klica v sili. Nekatere države članice (Švedska, Danska in Nizozemska) so številko 112 uvedle kot svojo glavno številko za nujne primere, medtem ko v večini držav članic številka 112 deluje skupaj z nacionalnimi številkami za klic v sili.

Predpisano je tudi, da morajo države zagotoviti prikaz, kje se oseba, ki kliče številko 112, nahaja. To je v nujnih primerih zelo pomembno, še posebej, ko oseba, ki potrebuje pomoč, ne more ali ne zna povedati, kje je. Evropska komisija priporoča, da morajo države uporabljati metodo takojšnjega prikaza lokacije kličočega, to je tako imenovano push metodo, metoda naknadnega prikaza lokacije kličočega, tako imenovana pull metoda, pa naj se uporablja izjemoma.

Z direktivo je priporočeno tudi, naj se države potrudijo in državljane obveščajo o možnostih uporabe te številke, da poleg klasične telefonije uporabljajo nove tehnologije za dosego storitev preko številke 112 in da zagotovijo njeno uporabo tudi ljudem s posebnimi potrebami. V Sloveniji je že nekaj let mogoč tekstovni klic na številko 112 preko sistema WAP, kar je pomembno predvsem za gluhe in naglušne ljudi. Z letošnjim letom je mogoče priklicati to številko v sili tudi z enostavnim SMS-sporočilom, poslanim na številko 112.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE