Facebook
Twitter
YouTube

Nove rampe za mobilne mostove (24. 11. 2011)

Mobilni most, ki se postavi, kadar zaradi naravne nesreče kakšnega mostu ni mogoče uporabljati in kadar je v primeru rekonstrukcije starega mostu potrebna začasna premostitev prometa, bo poslej mogoče postaviti veliko hitreje.
Uprava za zaščito in reševanje je kupila en komplet sestavljive in prilagodljive rampe za dovoz nanj, zato posebnih betonskih nosilcev za postavitev mobilnega mostu ne bo več treba graditi.
Veseli smo nove pridobitve, ker bomo lahko v primeru, če bi naravne ujme razdejale kak most, ukrepali hitreje, vendar, žal, le pri postavitvi enega mostu.

V državnih rezervah imamo 14 montažnih mobilnih mostov, ki so namenjena uporabi v primeru naravnih nesreč in pri rekonstrukcijah dotrajanih mostov na državnih cestah, saj od leta 1997 mobilne mostove skupaj nabavljata Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za promet. Montažni most tehta okoli 60 ton, ima 4 metre široko vozišče in omogoča premostitev največ 40 metrov dolžine, posamezne elemente pa je mogoče sestaviti tudi v krajše, različno dolge mostove. Proizvajalec mostov MABEY Compact 200 je podjetje Mabey Bridge iz Velike Britanije, ki edino v Evropi proizvaja tovrstne mostove.
Načrt, poseben elaborat za postavitev mostu, vedno pripravi Inštitut za metalne konstrukcije Ljubljana, pri postavljanju pa sodeluje Inženirski bataljon Slovenske vojske, ki enega od mostov redno uporablja za urjenje. Za postavitev mostu izurjena ekipa potrebuje nekaj dni, odvisno od zahtevnosti terena. Mobilni mostovi so bili postavljeni v Solčavi, Lučah, Logu pod Mangartom, Draži vasi, Podpeči, Mirni peči, Jezerskem in drugod, ko je bila potrebna premostitev prometa na državnih cestah. S časom se je izkazalo, da bi kazalo dokupiti rampe za dovoz na most, zato je Uprava RS za zaščito in reševanje v letu 2011 kupila 1 set popolnoma prilagodljive rampe. Odzivni čas postavitve mostu z rampo bo veliko krajši, ker ne bo potrebno pripravljati betonskih nosilcev za postavitev mostu.
Foto: URSZR

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE