Facebook
Twitter
YouTube

1. dan: REŠEVANJE V SNEGU IN MRAZU (20. 10. 2011)

Prvi dan vaje so mednarodne enote USAR, ki sodelujejo na vaji, delovale na treh lokacijah pod nadzorom slovenskih inštruktorjev. K realnosti vaje je tokrat delno pripomoglo tudi vreme, ki sodelujočim ne prizanaša – močnemu deževju se je zjutraj pridružil veter, od pol enajste ure dopoldne pa v Logatcu in okolici močno sneži.

Na prvi lokaciji, v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje v Logatcu, je po scenariju potres močno prizadel vas z delovnim imenom Nered. Reševalne ekipe so morale omogočiti dostop do vasi, oceniti situacijo in začeti z reševalnimi operacijami. Najdene poškodovane osebe so morali zdravniško oskrbeti in jih zbrati na varnem mestu za kasnejši prevoz v bolnišnice.

Na drugem delovišču, v tovarni KLI Logatec, je potres močno poškodoval stavbo skladišča. V proizvodnji po scenariju vaje uporabljajo tudi nekatere kemične snovi in zemeljski plin. Običajno je v tovarni 50 delavcev. Prišlo je tudi do eksplozije in požara. Reševalne ekipe so morale oceniti situacijo in začeti z reševalnimi operacijami. Najdene poškodovane osebe so morali ustrezno zdravniško oskrbeti in jih zbrati na varnem mestu za kasnejši prevoz v bolnišnice.

Iz Postojne so ekipam USAR sporočili, da je potres delno porušil prostore psihiatrične bolnice. V ruševinah je ostalo ujetih več oseb. Neznano število oseb je pogrešanih. Reševalne ekipe so morale oceniti situacijo in začeti z reševalnimi operacijami. Najdene poškodovane osebe so morali ustrezno zdravniško oskrbeti in jih zbrati na dvorišču.

Na deloviščih so reševalce 'motili' tudi predstavniki medijev. Ogled vaje je potekal v skladu z varnostnimi predpisi in pod nadzorom osebja, odgovornega za izvedbo vaje. Upoštevanje vseh nujnih varnostnih ukrepov je v primeru tako zahtevnega dela nuja, ki jo je potrebno dosledno upoštevati.

V petek se bo vaja IPA SI Quake 2011 nadaljevala v zapuščenih skladiščih Save v Kranju.

Foto: Blanka Jakopin, URSZR

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE