Facebook
Twitter
YouTube

Delovišča za vajo IPA SI-QUAKE so pripravljena (13. 10. 2011)

V Sloveniji je pripravljenih 7 delovišč, na katerih bo od 19. do 22. oktobra, okoli 200 reševalcev vadilo iskanje, reševanje in oskrbovanje ponesrečenih v potresu. Delovišča so umetno narejene ruševine različnih objektov. V Logatcu je porušena vas in tovarna, v Postojni bolnišnica, v industrijski coni v Kranju več različnih industrijskih objektov, v Ljubljani in okolici je porušen hlev in razdejana železniška infrastruktura. Slovenske enote, specializiranih za reševanje v urbanem okolju, in takšne enote iz Albanije, Črne gore, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Srbije in Turčije bodo z različnimi tehnikami reševale iz ruševin, v katerih je zasutih okoli 90 lutk in okoli katerih bo med vajo 100 markirantov igralo vloge ponesrečenih, paničnih ljudi. Delovišča so prizorišča prve praktične mednarodne vaje zaščite in reševanja v Sloveniji »IPA SI - QUAKE 2011«

Predpostavka vaje je, da osrednjo Slovenijo prizadene močan potres večjih razsežnosti; v katerem je po prvih ocenah 10 000 zgradb porušenih, 25 000 težko poškodovanih, ogroženih in brez strehe nad glavo pa okoli 50 000 ljudi. Slovenija zaradi razsežnosti katastrofe prek Mehanizma Civilne zaščite Evropske unije zaprosi za mednarodno pomoč, predvsem za specializirane enote za reševanje izpod ruševin USAR (Urban Search and Rescue).

Za vajo bo v Slovenijo pripotovalo 8 ekip iz Albanije, Črne gore, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Srbije, Turčije in opazovalci iz Bosne in Hercegovine. Ekipa posamezne države bo štela po dvajset članov. Poleg tujih specializiranih reševalnih ekip bodo na vaji sodelovale slovenske specializirane enote za to področje, pa tudi trenerji, opazovalci in ocenjevalci Državne uprave za zaščito in reševanje Hrvaške, nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč in švedske Agencije za civilni krizni menedžment. Hrvaška, Nemčija, Švedska in Slovenija, združene v konzorcij, vajo organizirajo.

Baza vaje bo v Logatcu, v Centru za zaščito in reševanje, kjer bo nastanjenih okoli 300 udeležencev. Za okoli 100 reševalcev bo Nemška Zvezna agencija za tehnično pomoč, v sodelovanju s švedsko Agencijo za civilni krizni menedžment, postavila 45 ogrevanih šotorov. Slovenska civilna zaščita pa bo z vajo preverila slovenski sistem podpore države gostiteljice. Sodelovale bodo lokalne gasilske enote, nacionalne enote CZ , nadzorniki, ocenjevalci, trenerji .

Vajo »IPA SI - QUAKE 2011« financira Evropska unija in je del pomoči, namenjene razvoju Civilne zaščite v državah Zahodnega Balkana in Turčiji, da bi, če bi bila potrebna, zagotovljena mednarodna pomoč in solidarnost ob velikih naravnih in drugih nesrečah v jugovzhodnem delu Evrope.

Tule si lahko ogledate video posnetek.

English version

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE