Facebook
Twitter
YouTube

Četrti »Dnevi zaščite in reševanja« (28. 7. 2011)

Četrti »Dnevi zaščite in reševanja« bodo letos v Kopru, od četrtka, 29. septembra do sobote, 1. oktobra in bodo posvečeni morju. Zaščiti morja bo namenjena tudi osrednja državna praktična vaja »Morje 2011«, s katero bo v petek, 30. septembra, v Koprskem zalivu preverjena odzivnost sil za zaščito in reševanje ob nesreči na morju. Scenarij vaje je trčenje dveh ladij, požar na eni ladji in izpust nevarnih snovi v morje.

Službe in enote, ki sodelujejo pri zaščiti in reševanju ob ekoloških in drugih nesrečah na morju bodo svoje delovanje in opremo predstavile tudi na kopnem. Na Ukmarjevem trgu: Podvodna reševalna služba, Enota za tehnično potapljanje, Služba za varovanje obalnega morja in Služba za podporo pri zaščiti in reševanju ob ekoloških in drugih nesrečah na morju. Ob njih se bo predstavila tudi Slovenska vojska, 430. mornariški divizion s potapljaško enoto in večnamensko ladjo Triglav, ki bo sodelovala v praktični vaji. Opremo, vozila in delovanje na področju zaščite in reševanja bosta predstavila tudi Policija in Rdeči križ Slovenije.
V šotoru na Ukmarjevem trgu pa bo več kot 50 proizvajalcev in zastopnikov proizvajalcev, večinoma slovenskih, razstavilo različno opremo in sredstva, ki se uporabljajo za zaščito in reševanje S predstavitvijo svojega delovanja in opreme bosta sodelovali tudi civilni zaščiti sosednje Hrvaške in Italije.
  Ukmarjev trg
Uprava RS za zaščito in reševanje bo v šotoru na Carpaccievem trgu predstavila predvsem tiste svoje dejavnosti, ki so povezane z morjem. Predstavila bo naloge zaščite, reševanja in pomoči, ki so povezane z onesnaževanjem morja; predstavila bo reševanje na morju in varstvo pred utopitvami na naravnih kopališčih; predstavila bo načrt zaščite in reševanja ob nesrečah na morju, odkrivanje in odstranjevanje NUS iz morja ter delovanje klica v sili 112. Poleg Uprave RS za zaščito in reševanje se bo v šotoru predstavila tudi Uprava RS za pomorstvo.
Svojo dejavnost in opremo bo predstavilo tudi 22 organizacij, oziroma enot, ki jih Uprava za zaščito in reševanje sofinancira za posredovanje v primeru različnih nesreč. V šotoru pred taverno in na ploščadi ob Mandraču se bodo predstavile poklicne in prostovoljne organizacije, oziroma združenja in društva; gasilci, gorski reševalci, jamarji, potapljači, meteorologi, kinologi in drugi.
   Carpaccijev trg in ploščad ob Mandraču
Poleg sodobnih vozil, opreme in sredstev za zaščito in reševanje, bodo v četrtek na Semedelski promenadi razstavljeni tudi »starodobniki«, različni starinski gasilski avtomobili, oprema in pripomočki za gašenje.

Na dnevih zaščite in reševanja bo v četrtek, 29. septembra 2011 več strokovnih posvetov z naslednjimi temami:
- »Naravne in druge nesreče«, posvet županov slovenskih občin,
- »Naravne in druge nesreče in šole«, posvet ravnateljev osnovnih šol,
- »Ogroženost morja zaradi nesreč z nevarnimi snovmi« posvet prvih posredovalcev
- »Požari v naravnem okolju«
- »Napovedovanje izrednih meteoroloških in oceanografskih dogodkov na morju«,
- »Vzpostavljanje modela psihosocialne pomoči ob nesrečah«, posvet socialnih delavcev, psihologov in ravnateljev

V soboto, 1. oktobra 2011 bo v okviru prireditve še ena vaja, vaja »Markovec« in bo dopoldan na delovišču avtocestnega predora Markovec. Sicer pa bo  tudi več rekreativnih prireditev. V petek, 30. septembra 2011 bo  »TEK 112«. To bo tekmovanje članov reševalnih in drugih služb, ki sodelujejo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči. Start bo ob 18. uri na atletskem stadionu Bonifica .  Tekli bodo krožni tek po mestu, v dolžini 5,6 km. Na atletskem stadionu  bodo v soboto, 1. oktobra 2011  med 9. in 15. uro moči izmerili tudi gasilci, in sicer v štafetnem teku z ovirami ter v tekmovanju z motorno brizgalno.
Prav poseben in pester program pa je pripravljen za otroke in mladino; od igralnega kotička v šotoru na Carpaccievem trgu in dveh lutkovnih predstav, do vodenega ogleda po prizoriščih.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE

Urnik in program dogodkov (PDF datoteka)