Facebook
Twitter
YouTube

Tečaj za nove pripravnike JRS in jamarske reševalce (14. 6. 2011)

Kot vsako leto je tudi letos potekal tečaj za nove pripravnike JRS in jamarske reševalce. Za razliko od zadnjih let je bilo letos prijavljenih rekordno število kandidatov in sicer kar 23.

Tečaj se je začel 17.4.2011, na steni v Zgornjih Gorjah. Vsi kandidati so imeli nalogo splezati prek zahtevnega poligona, s čimer so pokazali svoje jamarsko znanje. Kandidati so pokazali precej različno jamarsko predznanje, a noben tako pomanjkljivega da bi bil to razlog za zavrnitev. Nadaljevanje tečaja je bilo 21.5., prav tako na steni v Zgornjih Gorjah, kjer so nadaljevali z manevri.
Večina kandidatov se je pred izpiti še približno osemkrat dogovorila med seboj in trenirala reševalne manevre pod nadzorom inštruktorjev. Izpiti so se začeli 11.6. na steni pred Hudo luknjo. Kandidati so pokazali znanje postavitve in posameznega izvajanja vseh zahtevanih manevrov. V nedeljo so se odpeljali v Sevškovo rupo, jamo globoko 95 m, za izvlek nosil zahtevno jamo, kjer JRS še ni imela vaje. Kandidati so sami izbrali svojega vodjo, vodjo skupin in se razdelili po skupinah. Delo vsake skupine je nadziral in z nasveti pomagal inštruktor, a večino dela so opravili sami – izbiro manevrov, postavitev in izvlek nosil. 60 ur treninga v sklopu tečaja in izpitov ter dodatnih 20 ur je povsem primerljivih z mednarodnim programom Cave Rescue Training, tako so tudi tisti s slabšim jamarskim predznanjem  napredovali in je izpit brez zadržkov opravilo vseh 15 kandidatov, ki so se na izpit prijavili. Trije, ki se enega dneva izpita zaradi višje sile niso mogli udeležiti, bodo to kmalu nadoknadili, tako da se v kratkem pričakuje 16 novih pripravnikov JRS in 2 novi reševalki.
Hkrati s tečajem in izpiti za nove reševalce je potekal tudi tečaj in izpit za inštruktorje JRS. Pogoj za pristop je bila udeležba na vsaj enem mednarodnem usposabljanju, ki so se ga kandidati udeležili lani jeseni, nekateri Cave Rescue Training v Makedoniji in drugi tečaja SSF v Franciji. Tečaj je letos prvič potekal tako, da se je pod nadzorom inštruktorjev vodilo celotno usposabljanje in izpiti za nove pripravnike JRS in reševalce JRS. Kandidati za inštruktorje so pokazali, da znajo in zmorejo skupino kandidatov pripeljati iz dokaj povprečnega jamarskega znanja do zadovoljivega znanja za jamarske reševalce pripravnike. S tem so tudi kandidati za inštruktorje JRS uspešno zaključili dolgotrajno usposabljanje in dobili naziv »Inštruktor JRS«. Da si to zaslužijo, so potrdili tudi zadovoljni udeleženci tečaja

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE