Facebook
Twitter
YouTube

Enota slovenske CZ na vaji v Italiji (25. 11. 2010)

Od 25. do 28. novembra poteka v Italiji, natančneje v nekaterih mestih v Toskani, vaja »TEREX 2010« (Tuscany Earthquake Relief Exercise), s katero želijo organizatorji preizkusi in izpopolni sistem skupnega delovanja različnih reševalnih enot in služb v primeru večjega potresa.

Med enotami in službami civilne zaščite iz petih držav so organizatorji povabili tudi enoto iz Slovenije. Tako je enota slovenske civilne zaščite danes, v četrtek, 25. novembra, iz državnega logističnega centra v Rojah pri Ljubljani, odšla na vajo Terex v Italiji.
Slovenski enoti se je v državnem logističnem centru pridružila tudi enota hrvaške civilne zaščite in enoti sta v koloni nadaljevali pot proti Italiji.
Vaja »Terex 2010« je skupna večdnevna meddržavna zaščitno-reševalna vaja, ki poteka v okviru Mehanizma Civilne zaščite EU in na kateri sodelujejo reševalne enote in službe iz Avstrije, Francije, Italije, Slovenije in Rusije ter Hrvaške. Slovenija na vaji sodeluje z Enoto za iskanje in reševanje v urbanih okoljih (Medium Musar Search and Rescue – MUSAR, modul organiziran v skladu s smernicami in metodologijo INSARAG Združenih narodov), ki je del državne enote za hitre reševalne intervencije Civilne zaščite. Enoto MUSAR je Slovenija aprila letos evidentirala v bazo Mehanizma Civilne zaščite EU za možnost posredovanja v tujini, enota pa je predvidena tudi za delovanje ob nesrečah v Sloveniji.
V slovenski enoti je 27 pripadnikov, med katerimi so poleg pripadnikov Civilne zaščite, zlasti tehnični reševalci - gasilci, vodniki reševalnih psov ter zdravstvena tehnika.
Enota slovenske civilne zaščite se bo predvidoma vrnila v domovino v noči iz nedelje na ponedeljek.

O nalogah slovenske enote na vaji pa namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel:

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE

Izjava Branka Dervodela (Avdio (mp3))