Facebook
Twitter
YouTube

Slovenska pomoč poplavljenih območjem v Albaniji (8. 1. 2010)

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela sklep o dodelitvi človekoljubne pomoči Republiki Albaniji, ki so jo prizadele katastrofalne poplave. Slovenija bo Albaniji kot pomoč poslala 13 agregatov v skupni vrednosti 26.000 EUR.

Sicer so poplave posledica intenzivnih padavin konec lanskega leta, ki se nadaljujejo tudi v januarju 2010. Po zadnjih informacijah je v dveh albanskih regijah poplavljenih več kot 1.200 objektov, kjer so morali na varno preseliti tudi 730 družin. V teku so priprave na evakuacijo še 3.000 do 3.500 družin. Slovenska pomoč bo na pot odšla predvidoma v noči iz petka na soboto.
Republika Albanija je 7. januarja 2010 preko Evroatlantskega centra za koordinacijo ukrepanja ob nesrečah (NATO EADRCC) in preko Centra za spremljanje in obveščanje Evropske komisije (MIC) zaprosila za mednarodno pomoč, med drugim za transportne čolne za nizke vode, transportne helikopterje, črpalke visoke kapacitete, mobilne generatorje, gorivo, hrano in zdravila.
Center za spremljanje in obveščanje EK bo v Albanijo poslal tudi ekipo za oceno stanja in koordinacijo, v kateri bo tudi slovenski strokovnjak Domen Torkar iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE