Facebook
Twitter
YouTube

Slovenija je bila pod vodo (26. 12. 2009)

Narava, o kateri govorimo samo lepo, a ji pogosto povzročimo zelo, zelo hude bolečine, je spet pokazala vso svojo moč. Kar nekaj dni smo v Sloveniji trepetali in se s strahom v srcu pogledovali v nebo in se spraševali, kaj nam prinašajo naslednje ure in dnevi.

Zaradi obilnega deževja, ki je trajalo do 21. decembra zvečer do 23. decembra dopoldan in taljenja snega pod mejo sneženja, so v noči iz 22. na 23. december močno narasli vodotoki predvsem v zahodni polovici Slovenije. Poplavnim vrednostim so se močno približale Sava v zgornjem toku, Selška Sora, in Sora, Savinja v zgornjem toku, Ljubljanica in reka Reka. Poplavljali pa so vodotoki v porečju Idrijce, Vipava v vsem svojem toku, Ljubljanica na Ljubljanskem barju, Kolpa, Sava v svojem srednjem toku (Ljubljana – Radeče) in za krajši čas Gradaščica. Zelo močno je narasla tudi Soča. Popoldan so vse reke začele upadati.
V noči iz 24. na 25. december so se padavine znova okrepile, vodotoki predvsem v zahodni polovici so znova močneje narasli, pretoki rek so bili močno povečani in večina je tudi poplavljala. Najhuje je bilo v Posočju in na Gorenjskem, zlasti v Bohinju. Najbolj so poplavljale Soča, Idrijca (predvsem v spodnjem toku), Sava Bohinjka, Sava ponekod v zgornjem toku, Sava v Zasavju in Gradaščica, več kot običajno je bilo poplavljenih površin na Ljubljanskem barju in v Vipavski dolini. Poplavljala je tudi Kolpa, močno pa so narasle tudi Sora, Dravinja in reka Reka, vendar niso povzročile večjih poplav.
Z izjemo Save v spodnjem toku, poplavni val je namreč šel navzdol po strugi na Krško-Brežiško polje, so vodotoki včeraj popoldan in zvečer (v petek, 25. decembra) večinoma začeli upadati, razmere pa umirjati. Najbolj nemirno noč iz petka na soboto so imeli ob Savi v Posavju.
Seveda tudi tokrat ne moremo, da ne bi omenili na stotine reševalcev, ki so in še pomagajo prizadetim. V veliki večini so bili to prostovoljni in tudi poklicni gasilci. Tako je bilo v petek, 25. decembra, na prizoriščih divjanja vodnih ujm dopoldan in popoldan po približno 600 gasilcev, približno toliko pa jih je predvsem v vzhodni Sloveniji čakalo v pripravljenosti, da bi pomagali prizadetim krajem in ljudem v zahodnem in jugozahodnem in severozahodnem delu države.
Sicer je v minulih dveh dnevih prizadetim ljudem pomagalo več kot 2000 gasilcev, v pripravljenosti pa je bilo tudi 2000 pripadnikov Slovenske vojske.
V noči iz petka na soboto je bilo na terenu več kot 900 gasilcev, danes dopoldan (sobota, 26. december) je na prizadetih območjih trenutno na delu 55 gasilskih enot s 506 gasilci, popoldan pa je bilo na terenu 80 gasilskih enot s 702 gasilcema. Po nekaterih ocenah je bilo v teh dneh na terenu skupaj 2700 gasilcev. 
Povedati je tudi treba, da so v teh težkih trenutkih svoje delo vrhunsko opravili tudi delavci Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, predvsem zaposleni na izpostavah URSZR.
V minulih dneh je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje na prizadeta območja poslala več kot 40 tisoč vreč za začasne nasipe.

O velikosti ogromne vodne ujme pa si lahko ustvarite lastno sliko, ko boste prebrali poročila o dejavnostih, ki so potekale na posameznih prizadetih območjih.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE

Poročilo št. 1 (Word datoteka)

Poročilo št. 2 (Word datoteka)

Poročilo št. 3 (Word datoteka)

Poročilo št. 4 (Word datoteka)