Facebook
Twitter
YouTube

Najboljša ekipa prve pomoči iz NEK Krško (5. 10. 2009)

V soboto,, 3. oktobra, je v Kranju potekalo že 15. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Med številnimi obiskovalci, ki so si ogledali prireditev, je bila tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ki je podelila pokal za zmago na preverjanju ekipi prve pomoči Nuklearne elektrarne Krško. Krčani bodo prihodnje leto zastopali Slovenijo na evropskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči.

Dogajanje na sobotnem preverjanju v Kranju je bila zelo živahno in vsakdo, ki je prišel je našel nekaj za sebe. Ekipe prve pomoči so svoje znanje preverjale na delovnih mestih, njihovo delo pa je spremljal strokovni medicinski aparat, ki so ga sestavljali strokovnjaki in zdravniki. Ocenjevali so pravilnost, ustreznost in način ter taktiko dela.
 Prva delovna točka je bila pri Osnovni šoli Simona Jenka, kjer so tekmovalci nudili in zagotavljali pomoč prizadetim v potresu. Druga delovna točka je bila v Trgovskem centru Mercator, kjer je bila tema preverjanja nezgoda na javni prireditvi. Naslednje delovišče je bilo v Qlandiji. Tam je bila podmena oživljanje osebe. Na to se je trasa, po kateri so šle ekipe, obrnila nazaj proti mestnemu jedru in na naslednji delovno točki pri Osnovni šoli Staneta Žagarja. Tam je bila podmena poškodbe pri adrenalinskem športu. V samem mestnem jedru je bila eno delovišče na Pungartu, kjer je bila podmena nesreča na izletu. Naslednja delovna točka je bila pri Prešernovem gledališču, kjer je bila podmena požar v gledališču. Nato so se ekipe skozi kranjsko podzemlje vrnile na Slovenski trg, kjer je bila tema nesreče eksplozija.
Posebna dodana vrednost tega preverjanja usposobljenosti pa so bili osnovnošolci iz petih kranjskih osnovnih šol in šole s prilagojenim programom. Tako je približno 2300 otrok videlo, kaj je treba narediti ob posamezni nesreči. Povejmo še, da na preverjanju nastopila tudi ekipa prve pomoči Srbije, ki je na letošnjem evropskem festivalu prve pomoči v nemškem Oldenburgu zasedla prvo mesto, naša ekipa iz območnega združenja RK Ljubljana pa je bila 6.
Preverjanje pa si je ogledala tudi skupina pripadnikov Civilne zaščite iz občine Doberdob v sosednji Italiji.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE

Uvrstitev ekip: (PDF datoteka)