Facebook
Twitter
YouTube

Nesreča na žičnici-Krvavec 2008 (15. 10. 2008)

Z namenom, da se preveri vodenje ter operativno delovanje in sodelovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč pri reševanju ob nesreči na območju v upravljanju RTC Krvavec, d.d., se v soboto 25. oktobra 2008 organizira enodnevna, kombinirana, terenska, praktična vaja z vključitvijo javnih služb za zaščito, reševanje in pomoč, regijskih enot in služb Civilne zaščite ter operativnih sestavov društev in organizacij »Nesreča na žičnici – Krvavec 2008«.

INFORMACIJA o vaji »Nesreča na žičnici - Krvavec 2008«, Slovenija

Organizacija vaje

Vajo bodo izvedli in organizirali: Upravljavec žičniških naprav, RTC Krvavec, d.d., Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Kranj, Gasilska zveza Cerklje na Gorenjskem, Gorska reševalna zveza Slovenije – člani Društev GRS Kranj, Škofja Loka in Tržič, JZ GRS Kranj, Jamarsko društvo Carnium – Enota za reševanje iz jam in višin, Center za socialno delo Kranj, Območno združenje Rdečega križa Kranj, Nujna medicinska pomoč – postaja Kranj, 15.HeB SV, Policijska uprava Kranj ter Občina Cerklje na Gorenjskem.

Predpostavke vaje

Zaradi hude tehnične okvare na šestsedežnici »Vrh Krvavca« in na kabinski žičnici je onemogočen prevoz potnikov. Ujetih je večje število ljudi, ki jih je treba rešiti. Upravljavec ima organizirano vzdrževalno službo, ki posreduje pri reševanju, vendar zaradi obsega nesreče in nizkih temperatur, ki ogrožajo čakajoče potnike potrebuje pomoč enot, služb in organov za zaščito, reševanje in pomoč.

Izvedba vaje

Vaja se izvede kot enodnevna, kombinirana, terenska, praktična vaja, v času od 9.00 do 14.00 ure in sicer v dveh delih. Prvi del vaje bo praktičen prikaz reševanja iz šestsedežnice Vrh Krvavca in se izvede izključno z zaposlenimi v RTC Krvavec z opremo, ki jo ima RTC Krvavec za reševanje. Prišlo je do samodeljne zaustavitve šestsedežnice Vrh Krvavca. Je zima in lepo vreme, temperatura okoli ničle, na Krvavcu pa blizu 2000 ljudi. Reševanje poteka z vrvno tehniko in s pomočjo dvigala. V drugem delu vaje bo prikazano reševanje iz krožno-kabinske žičnice Krvavec. Poleg imitatorjev in reševalcev RTC Krvavec bodo sodelovale še zunanje sile: Gasilska zveza Cerklje na Gorenjskem, Gorska reševalna zveza Slovenije – člani Društev GRS Kranj, Škofja Loka in Tržič, Jamarsko društvo Carnium – Enota za reševanje iz jam in višin, Center za socialno delo Kranj, Območno združenje Rdečega križa Kranj, Nujna medicinska pomoč – postaja Kranj, JZ GRS Kranj, 15.HeB SV, PU Kranj.

Cilj vaje je preveriti oziroma praktično izvesti realnost načrtovanja rešitev za zaščito in reševanje v primeru nesreče na žičnici, organiziranost, usposobljenost in opremljenost za izvajanje nalog zaščite in reševanja, učinkovitost obveščanja in vodenja ter sposobnost usklajenega delovanja subjektov zaščite in reševanja ob nesreči na žičnici.

Program vaje:

8.00 – 8.30 prihod udeležencev in gostov – parkirišče pri spodnji postaji kabinske žičnice in prevoz do smučišča
9.00 – 9.30 predstavitev vaje v Planinskem domu
10.00 – 11.00 potek 1. dela vaje
11.30 – 13.30 potek 2. dela vaje 1
3.30 – 14.00 zaključek vaje - analiza, kosilo
14.00 – 15.00 prevoz v dolino

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE