Facebook
Twitter
YouTube

XIV. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči (13. 10. 2008)

V soboto, 11. oktobra 2008 je v Novem mestu potekalo XIV. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije.

Udeležilo se ga je 14 ekip, ki so svoje znanje preverile na sedmih lokacijah po mestu. Prikazane različne situacije: od naravne katastrofe, prometne nesreče, športne poškodbe na plezalni steni, požara v kinu, reševanje utopljenca, so bile na voljo tudi mimoidočim. Vzporedno pa so potekale predstavitve Civilne zaščite, Rdečega križa, javnih reševalnih služb, organizacij in društev, ki so vključene v zaščito, reševanje in pomoč. OZRK Novo mesto, ki je skupaj z MO Novo mesto in Upravo RS za zaščito in reševanje organizator tega dogodka, je omogočil tudi različne meritve (krvnega tlaka in sladkorja), predstavitev oživljanja, delovala pa je tudi improvizirana krvodajalska postaja. Zaključek prireditve je popestril Orkester SV, ki je izvedel krajši koncert.

Kot so pokazala dosedanja preverjanja, ki so potekala po različnih mestih Slovenije, so nepoučeni prebivalci teh dobili vtis, da gre za veliko katastrofo, saj je priprava akcije temeljito zajela vse možne situacije, ki so rezultirale v verodostojnosti dogodka.

»Koliko ljudi ima dovolj znanja, da bi kakovostno nudilo pomoč ponesrečenemu - da bi znali ustaviti močno krvavitev, da bi znali pomagati ob srčnem napadu? To pa so znanja, ki lahko celo rešijo življenje in jih zato štejemo med splošna civilizacijska znanja. Ekipe prve pomoči Civilne zaščite, Rdečega križa in gasilskih organizacij iz 13 regij, so preverjale svoja znanja s tega področja. Toda namen preverjanja usposobljenosti ekip za prvo pomoč ni le v merjenju posameznih ekip, ampak tudi v prikazu teh znanj in veščin širši javnosti,« je na novinarski konferenci dejal Miran Bogataj, predsednik organizacijskega odbora.

Največ znanja je pokazala ekipa Civilne zaščite občine Mislinja, pred ekipo OZRK Ljubljana in CZ občine Šentjernej.

DRŽAVNO PREVERJANJE USPOSOBLJENOSTI EKIP PRVE POMOČI CZ in RK
Izpostava URSZR
 
Skupno število doseženih točk
1.
Slovenj Gradec
OBČINA MISLINJA
2332
2.
Ljubljana
OZ RK LJUBLJANA
2222
3.
Novo mesto
OBČINA ŠENTJERNEJ
2134
4.
Ptuj
MESTNA OBČINA PTUJ
2115
Celje
GASILSKA ZVEZA ŠENTJUR
2113
Brežice
NUKLEARNA KRŠKO
2053
Postojna
OBČINA HRPELJE KOZINA,
PGD MATERIJA
2048
Koper
PGD POVIR
2047
Trbovlje
OBČINA HRASTNIK
2008
Murska Sobota
MESTNA OBČINA MURSKA SOBOTA
1987
Kranj
MESTNA OBČINA KRANJ
1968
Maribor
OBČINA ŠENTILJ, PALOMA
1783
Nova Gorica
OZ RK IDRIJA
1519
Izven konkurence
PROSTOVOLJCI OZRK CELJE
1821


nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE