Facebook
Twitter
YouTube

Končuje se vaja SEESIM 06 (16. 11. 2006)

V članicah pobude SEDM se danes končuje vaja SEESIM, na kateri so od 13. novembra preigravali ukrepe za mednarodno pomoč ob velikih naravnih nesrečah.

Danes, v četrtek, 16. novembra, se v državah Pobude ministrov za obrambo za jugovzhodno Evropo (SEDM) - Albaniji, Bolgariji, Grčiji, Hrvaški, Italiji, Makedoniji, Romuniji, Sloveniji, Turčiji in ZDA, ki se jim je kot opazovalka pridružila tudi Švedska, končuje mednarodna simulacijska vaja SEESIM 06.
Cilj vaje je bilo izboljšanje nacionalnih civilno-vojaških postopkov v primeru naravnih in drugih nesreč, preizkusiti delovanje vojaških in civilnih struktur ter ostalih sodelujočih organizacij na področju načrtovanja in nudenja mednarodne pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč ter terorističnih napadov.
Temeljna zamisel letošnje vaje je bila velika naravna nesreča, to so poplave. Temo so organizatorji našli v lanskih velikih poplavah, ki so prizadele Romunijo, Bolgarijo in Ukrajino. Hkrati pa naj bi Makedonijo prizadel rušilni potres. Scenarij je še predvideval, da naj bi teroristi zaradi delovanja vojaška brigada Seebrig, ki jo sestavljajo enote držav pobude SEDM v Afganistanu, pripravljali »povračilne« ukrepe v tem delu Evrope. Tako je del scenarija vaje namenjen boju proti terorizmu in odpravljanju posledic terorističnih napadov.
Slovenija je imela v Makedoniji in Romuniji, ki sta skupaj gostili vajo, predstavnike v vodstvu vaje. V Sloveniji je delovna skupina Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje opravljala naloge Operativnega centra ob nesrečah, simulacijski del vaje pa je izvajal Oddelek za raziskave in simulacije Generalštaba Slovenske vojske.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE