Facebook
Twitter
YouTube

V Sloveniji zaseda CTIF (20. 9. 2006)

Od 20. do 23. septembra Slovenija gosti predstavnike članic Mednarodnega tehničnega komiteja za preprečevanje in gašenje ognja – Mednarodnega združenja gasilskih in reševalnih služb (CTIF). Udeležence bo sprejel tudi minister za obrambo Karl Erjavec

Na Brdu pri Kranju se bo, po pričakovanjih organizatorja Gasilske zveze Slovenije, zbralo 130 udeležencev iz 26 držav iz Evrope in ZDA. Dogodek sam bo sestavljen iz treh delov, in sicer iz delegatske konference članic CTIF, celodnevnega seminarja na temo nevarnih snovi in na redni seji se bi sešel izvršni odbor CTIF. Na vrsti drugih srečanje se bodo sestale pridružene članice CTIF, evropska komisija CTIF in komisija za gozdne požare.
V četrtek, 22. septembra bo udeležence sestanka predstavnikov članic CTIF na Brdu pri Kranju sprejel minister za obrambo Karl Erjavec.
Kaj je sploh CTIF?
Gre za mednarodno priznano organizacijo na področju požarne varnosti in reševanja, ki združuje več kot 5 milijonov gasilcev, ki dnevno pred ognjem varujejo okoli milijardo ljudi. Sicer pa je bil CTIF ustanovljen že davnega leta 1900 v Parizu, da bi vzpodbujal sodelovanje med gasilci in drugimi strokovnjaki s področja varstva in reševanje ob požarih. V več kot stoletnem obstoju je CTIF postal pomembna organizacija, v kateri je danes včlanjenih 48 držav članic in skoraj 30 pridruženih članov ( med katerimi so tudi nekatera podjetja).
Glavne dejavnosti, ki potekajo pod okriljem CTIF so njegove mednarodne konference, mednarodna gasilska tekmovanja, ki jih pripravljajo vsake štiri leta in na njih sodeluje več kot 3000 gasilcev iz vsega sveta. Veliko energije vlagajo članice CTIF v vzgojo in razvoj gasilskega podmladka. Statistika kaže, da se je število mladih gasilcev v Evropi v zadnjih desetih leti podvojilo in zdaj znaša kar 900.000. Verjetno se bo velika večina teh mladih pridružila starejšim kolegom v gasilskih enotah in se vključila v aktivno gasilsko službo. CTIF vodi tudi svetovno statistiko s področja požarne varnosti in ukrepanja. Vsako leto objavijo poročilo s temi podatki.
Slovenija oziroma Gasilska zveza Slovenije je bila v CTIF sprejeta na konferenci v Bolgariji leta 1992. Od takrat naprej naša gasilska organizacija zelo aktivno deluje v CTIF oziroma posameznih strokovnih komisijah, delegatski skupščini in predseduje komisiji za podonavske države.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE