Facebook
Twitter
YouTube

Vaja Danex 2006 (20. 9. 2006)

Slovenska enota CZ za hitre reševalne intervencije sodeluje na vaji Danex, ki poteka na Danskem in na Švedskem

Dnevno poročilo št. 1

Trenutni položaj:
Po hudem neurju, ki je prizadel Dansko in Švedsko v zadnjih dneh je danes, v torek, 19. septembra 2006, nastalo situacijo izkoristila teroristična skupina imenovana »Harmony and Peace« in v mestu Korsor izvedla dva teroristična napada.
1. Obsežna eksplozija napeljave zemeljskega plina, ki je povzročila več požarov, porušila bližnje stavbe in resno poškodovala napeljavo zemeljskega plina. Poškodovanih je več ljudi, ocenjuje se, da jih je nekaj zagotovo ujetih v ruševinah porušenih stavb.
2. Trk potniškega in tovornega vlaka v predoru. Prišlo je do majhnega požara in iztekanja neznane nevarne snovi iz tovornega vlaka. V potniškem vlaku je večje število poškodovanih potnikov.
3. Okoli poldneva je OSOCC prejel informacijo o ugrabljenem danskem potniškem letalu, ki je zasilno pristalo na Kopenhagenskem letališču.
4. Ponovno je prišlo do obsežne eksplozije napeljave zemeljskega plina, ki je povzročila več požarov in porušila bližnje stavbe. Poškodovanih je več ljudi, ocenjuje se, da jih je nekaj zagotovo ujetih v ruševinah porušenih stavb.

Ukrepanje in aktivirane sile:
Lokalne reševalne službe z vodjo intervencije. Reševalna enota iz Madžarske in Nemčije. Enota iz Madžarske gasi in rešuje iz požarov in izvaja druge iskalne ter reševalne dejavnosti. Nemška enota išče nevarne snovi in jih identificira ter ranjenim in poškodovanim nudi nujno medicinsko pomoč.

Slovenska reševalna enota specializirana za gašenje v nesrečah z nevarnimi snovmi je v sodelovanju z litovsko enoto za dekontaminacijo posredovala v nesreči v predoru. Najprej je reševala ponesrečence iz potniškega vlaka izven kontaminiranega območja v predoru. Rešili so 14 ponesrečenih potnikov. Nadaljevala je z reševanjem ponesrečencev iz kontaminiranega področja. Aktivnost Slovenske enote je trajala od 9:10 (prejeli klic) do 12:18 ure. V tem času je ostali del slovenske enote (RKB izvidovanje) nudil zaledno pomoč gasilsko-reševalni HAZMAT enoti in bil v pripravljenosti za morebitno intervencijo, če bi prejeli od OSOCC-a povelje, da mora na teren. Litovska enota je v tem času postavila dekontaminacijsko postajo za dekontaminacijo gasilcev in njihovih vozil ter ponesrečencev.
Na Kopenhagensko letališče sta bili poslani enoti za reševanje in detekcijo ter identifikacijo toksične snovi, ki je bila sprožena v letalu. Odkrili so prisotnost klora. Madžarska enota je nato reševala potnike letala in jih prek dekontaminacijske postaje dala v nadaljnjo medicinsko oskrbo.
Slovenska gasilsko-reševalna enota je posredovala pri gašenju požarov, ki so nastali zaradi eksplozije v napeljavi zemeljskega plina. Pogasila je tri požare in pri tem rešila 10 poškodovanih oseb, ki jih je nato dala v nadaljnjo zdravniško oskrbo danski zdravniški službi. Slovenska enota je s svojim znanjem in opremo nudila pomoč tudi pri triaži. Poleg slovenske enote sta v tem incidentu sodelovali tudi enoti iz Madžarske in Litve.

OSOCC: (Center za usklajevanje mednarodnih aktivnosti na obmocju nesrece)
V mestu Næstved (15 km južno od mesta Slagelseja) je EU vzpostavila Center za usklajevanje vseh reševalnih dejavnosti na območju nesreče. Center sestavljajo štirje predstavniki EU koordinacijske skupine in 5 častnikov za zvezo iz sodelujočih držav. Častniki za zvezo kontaktirajo s poveljniki svojih reševalnih enot, ter pomagajo pri usklajevanju aktivnosti med reševalnimi enotami in OSOCC.
Ob 21:00 uri je imela slovenska enota interno analizo ukrepanja za dan 19.9.2006.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE