Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

19. 8. 2016
Ob svetovnem dnevu humanitarnosti

Evropska unija se ob današnjem svetovnem dnevu humanitarnosti pridružuje mednarodnim prizadevanjem za počastitev prispevka humanitarnih delavcev, ki vedno znova tvegajo lastna življenja, da bi rešili življenja drugih. EU je skupaj s prispevki svojih držav članic največja donatorica humanitarne pomoči na svetu. S humanitarno pomočjo iz evropskega proračuna je v letu 2015 v preko 80 državah pomagala več kot 134 milijonom žrtev naravnih nesreč ali oboroženih spopadov. Evropska komisija je za leto 2016 sprejela doslej najobsežnejši začetni proračun za humanitarno pomoč, in sicer 1,1 milijarde evrov.

10. 8. 2016
Enota Podvodne reševalne službe odpotovala v BiH

Včeraj je iz Državnega logističnega centra za zaščito in reševanje v Rojah pri Ljubljani odpotovala Enota Civilne zaščite za iskanje in reševanje na vodi in iz vode v Bosno in Hercegovino. Pomagala bo tamkajšnjim reševalcem pri iskanju pogrešanega slovenskega državljana, ki se je 7. avgusta ponesrečil pri skoku v vodo na organiziranem tekmovanju v Zvorniku na Drini. Enota Podvodne reševalne službe Slovenije, sestavljena iz osmih reševalcev in vodje, je z dvema avtomobiloma in čolnom potovala prek Obrežja do Zvornika ob Drini, kjer bo naloge iskanja ponesrečenega izvajala predvidoma do nedelje, 14. avgusta 2016.

10. 8. 2016
Pomoč Makedoniji

Republika Makedonija je prek mehanizma EU na področju CZ  zaprosila za pomoč za ublažitev posledic hudih neurij, ki so nedavno prizadeli predmestje Skopja. Evropska komisija bo jutri na prizadeto območje poslala prvo skupino strokovnjakov, ki bodo ocenili škodo ter državnim in lokalnim organom priporočili nadaljnje ukrepe. Misija naj bi trajala 7 dni. Poleg tega bo pristojnim službam na terenu posredovala satelitske posnetke prizadetih območij  sistema Copernicus. Slovenija se je takoj odzvala na prošnjo Makedonije in ponudila pomoč dveh strokovnjakov. Izbrano ekipo, ki se v Skopje odpravlja danes, sestavljajo Peter Glerum iz Nizozemske, ki bo vodil ekipo, Sebastian Richter iz Nemčije, Anna Nordlander iz Švedske in  Borut Horvat iz Slovenije. Makedonija je včeraj  po tej poti dodatno zaprosila za pomoč, tudi v obliki materialnih sredstev.   

5. 8. 2016
Obisk predstavnikov Francoskega veleposlaništva

Upravo RS za zaščito in reševanje sta obiskala predstavnika Francoskega veleposlaništva v Sloveniji  odpravnik poslov Benoît Schneider in  konzulka Claire Lecerf. Sestala sta se  z generalnim direktorjem Uprave RS za zaščito in reševanje Darkom Butom in se seznanila z delom uprave na področju preventive in odziva na nesreče.  V sklopu obiska sta si ogledala tudi delo v Centru za obveščanje Republike Slovenije in  v Regijskem centru za obveščanje Ljubljana.

1. 8. 2016
Reševanje iz Primadone

V jami Primadona pri Tolminu se je v soboto, 30. julija 2016, na globini 200 metrov zgodila nesreča, v kateri se je ponesrečil dvajsetletni angleški jamar. V reševalni akciji, ki se je začela takoj po obvestilu, je sodelovalo več kot 40 jamarskih reševalcev. Poškodovanega so iz jame potegnili v nedeljo zjutraj ob 2.30 in ga s helikopterjem SV takoj prepeljali v UKC Ljubljana. Družina poškodovanega se je že zahvalila reševalcem in povedala, da poškodbe niso hude ter da njihov sin dobro okreva. Jamarska reševalna služba je izurjena za reševanje iz jam. Redno se usposablja in vsako leto posreduje v povprečju šestkrat. Jama Primadona je med jamarji priljubljena, saj je globoka 645 metrov in dolga 2907 metrov.

   

ČASOVNO OBDOBJE