Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

28. 7. 2016
Praktično usposabljanje za gašenje požarov v naravi

Del dopolnilnega izobraževanja prostovoljnih gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju, ki ga organizira Gasilska zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gasilsko in reševalno službo Sežana in enoto Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje URSZR Ig v Sežani, je praktično urjenje, ki poteka te dni blizu Komna na Krasu. Usposabljajo se za uporabo ročnih pripomočkov za gašenje (metel, škropilnikov in pihalnikov zraka), za gašenje s prenosnimi črpalkami in hruško (za dostavljanje vode s helikopterjem) in za gašenje z vozili (cisterne držijo od 800 do 10 000 litrov vode).

22. 7. 2016
Ocenjevanje škode

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But  je izdal sklep, da se prične  ocenjevanje  škode  zaradi  posledic  neurja  z  viharnim  vetrom  in poplavami (bilo je od 25. do 27. 6.)  v  občinah  Šmarje  pri  Jelšah,  Bistrica  ob Sotli,  Podčetrtek,  Solčava,  Vojnik,  Mozirje,  Kozje,  Rečica  ob  Savinji,  Zavrč,  Ilirska Bistrica,  Črna  na  Koroškem,  Mežica,  Mislinja,  Prevalje,  Ravne  na  Koroškem, Dravograd, Rače - Fram, Lendava, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Krško in Sevnica. Vloge, oziroma ocene škod, se zbirajo do 19.8. 2016 in podatki morajo biti do tega roka vneseni v spletno aplikacijo Ajda. 

19. 7. 2016
Usposabljanje za gašenje požarov v naravi

V enoti Izobraževalnega centra Republike Slovenije za zaščito in reševanje v Sežani bo tudi letos od ponedeljka, 18. julija 2016,  in predvidoma  do  konca avgusta, usposabljanje  pripadnikov prostovoljnih gasilskih društev za gašenje požarov v naravi. V šestih tednih se bo na usposabljanju za tovrstne intervencije zvrstilo 180 prostovoljnih gasilcev iz vse Slovenije, po trideset na teden. Usposabljanje organizirajo Gasilska zveza Slovenije, Zavod za gasilsko in reševalno službo Sežana in Uprava RS za zaščito in reševanje.

4. 7. 2016
Najbolj izurjena je bila ekipa Rdečega križa Srbije

Na evropskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči FACE 2016 v Ljubljani se je med 20 ekipami  prve pomoči iz 18 evropskih držav, ki so tekmovale v konkurenci,  najbolj izkazala ekipa Rdečega križa Srbije. Druga je bila ekipa Rdečega križa Irske, tretja pa ekipa Rdečega križa Črne Gore. Tem so sledile ekipe Rdečega križa, oziroma Rdečega polmeseca,  Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Italije, obe ekipi Romunije,  Slovaške, Albanije, Makedonije, Švice, Poljske, Kirgistana, Avstrije, prva ekips Latvije, Norveške, druga ekipa Latvije, Kazahstana in Nemčije. Rezultate so razglasili na zaključni slovesnosti v Križankah. Ker je bilo tekmovanje v Sloveniji, najboljši slovenski ekipi iz Ptuja in Grosuplja, nista tekmovali v konkurenci.

4. 7. 2016
Sklepna slovesnost FACE 2016

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v soboto, 2. julija, v Križankah kot slavnostna govornica nagovorila udeležence evropskega tekmovanja ekip prve pomoči FACE (First Aid Convention of Europe 2016). Ministrica je v svojem govoru poudarila, da ima Rdeči križ Slovenije, ki letos praznuje 150 let delovanja, pomembno mesto med nevladnimi organizacijami v naši državi in je ena ključnih organizacij v našem sistemu zaščite reševanja in pomoči. Dejala je, da je bilo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, zlasti pa Uprava RS za zaščito in reševanje kot soorganizator, od začetka vključeno v organizacijo letošnjega evropskega festivala prve pomoči FACE.

4. 7. 2016
Prikazi nudenja prve pomoči v Ljubljani

V središču Ljubljane je bila v soboto, 2. julija 2016, evropsko preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči FACE 2016, na katerem je   20 ekip prve pomoči iz 18 evropskih držav na 10 različnih lokacijah tekmovalo  med seboj v izurjenosti dajanja prve pomoči. Poleg njih so bili imitatorji poškodb, statisti, maskerji in tudi 59 ocenjevalcev. Sodniki so bili večinoma slovenskih, vsi licencirani predavatelji prve pomoči pri RKS, sodelovalo  pa tudi 20 tujih sodnikov. Na desetih delovnih točkah so se  ekipe prve pomoči na tekmovanju, ki  ga je organiziral RKS v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje in Mestno občino Ljubljana,  pomerile v znanju prve pomoči in tudi v iznajdljivosti.

1. 7. 2016
Slovesna otvoritev FACE 2016

Slovenija letos gosti srečanje velike evropske družine Rdečega križa in Rdečega polmeseca FACE 2016 . To je  evropsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, ki vsako leto gostuje v drugi državi in poteka že od leta 1987. Prireditev organizira Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Mestno občino Ljubljana. Udeležence je včeraj pred mestno hišo pozdravil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, na otvoritveni slovesnosti v Križankah pa Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Renata Brunskole, generalna sekretarka RK Slovenije in Tom Horwell, predsednik IOC FACE 2016.  Jutri bo med 8. In 17. uro  v središču Ljubljane 21 ekip iz 18 evropskih držav prikazalo znanje in izurjenost pri dajanju prve pomoči poškodovanim v različnih nesrečah. Vabljeni!

   

ČASOVNO OBDOBJE