Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

28. 6. 2016
FACE 2016 v Sloveniji

V Ljubljani bo od 30. junija do 2. julija 2016 mednarodna prireditev evropskih nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca FACE, ki skrbi za razvoj in zavedanje pomena laične prve pomoči in že od leta 1987 vsako leto gostuje v drugi državi. V soboto, 2. julija, bo med 8. in 17. uro v središču Ljubljane 21 ekip iz 18 evropskih držav prikazalo znanje in izurjenost pri dajanju prve pomoči poškodovanim, in sicer v 10 različnih nesrečah. Na Kongresnem trgu pa se bo predstavilo nekaj pomembnih organizacij, ki se ob različnih nesrečah odzovejo na klic v sili (112). Sklepna slovesnost bo v Križankah. Na njej bodo ob 20.30 razglašeni rezultati evropskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči, s čimer se bo uradno končala prireditev, na kateri bo sodelovalo več kot 500 udeležencev.

Vljudno vabljeni!

28. 6. 2016
Sodelovanje pri usposabljanju letaliških gasilcev

V torek, 28. junija 2016, sta poslovni direktor Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir in namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Branko Dervodel podpisala pismo o nameri,  s katerim sta izrazila interes za sodelovanje pri usposabljanju letaliških gasilcev za potrebe Aerodroma Ljubljana. Del programov teoretičnega in praktičnega usposabljanja letaliških gasilcev se bo izvajal v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu,  prvi programi usposabljanja pa  že v letu 2017.

 

21. 6. 2016
Osnovni tečaj za module v okviru mehanizma CZ Evropske unije
Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu od 18. do 24. junija gosti prvo osnovno usposabljanje za module civilne zaščite (MBC – Modules Basic Course), ki poteka v okviru 14. cikla evropskega programa usposabljanja mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Glavni namen usposabljanja je povečati zmožnost vodstva modulov (enot za zaščito, reševanje in pomoč) civilne zaščite za sodelovanje v mednarodnih misijah oziroma intervencijah, tako na območju EU kot zunaj nje in jih uspešno integrirali v mednarodne mehanizme za usklajevanje odziva ob nesrečah, predvsem mehanizma civilne zaščite EU.

8. 6. 2016
Obdobno uničenje na poligonu 208

Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je od 31.5. do 2.6. opravila  obdobno uničenje neeksplodiranih ubojnih sredstev na poligonu 208. V treh dne so  uspešno uničili 883 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži 2.425,82 kg. Sodelovalo je 18 pripadnikov te enote, 11 pripadnikov Gasilske zveze Postojna in medicinska ekipa z zdravnikom in medicinskima tehnikoma.

7. 6. 2016
Mednarodna vaja MODEX Tritolwerk 2016

Na vaji Modex Tritolwerk 2016, ki je organizirana v okviru mehanizma civilne zaščite Evropske unije in bo v okolici Dunaja v Avstriji od 8. do 11. junija 2016, bo sodelovalo 37 pripadnikov enote Civilne zaščite Republike Slovenije (Medium Urban Search and Rescue – MUSAR), specializirane za iskanje in reševanje iz ruševin, in 13 slovenskih strokovnjakov, usposobljenih v okviru projekta Matilda Evropske unije, s katerim se usposabljajo za podpiranje stavb po potresih in za ocenjevanje škode. Z vajo bo preverjena usposobljenost za napotitev multinacionalnega modula, ki bi bil aktiviran ob močnejšem rušilnem potresu, na mednarodno intervencijo.

6. 6. 2016
Konferenca o Civilni zaščiti Spodnje Avstrije

V torek, 7. junija 2016,  se bo na povabilo avstrijske Civilne zaščite namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Branko Dervodel s sodelavci udeležil  Konference o Civilni zaščiti Spodnje Avstrije v Tullnu, na kateri bodo strokovni in politični javnosti  predstavili  novo strukturo Civilne zaščite Spodnje Avstrije.  Branko Dervodel bo  aktivno sodeloval s predstavitvijo Civilne zaščite v Sloveniji in izpostavil našo izkušnjo z žledom leta 2014 ter spremembe na področjih elektrogospodarstva, gozdnega gospodarstva in CZ po soočenju s to hudo naravno ujmo. Prostovoljni gasilci sosednje Avstrije so bili takrat prvi, ki so nam nemudoma priskočili na pomoč.

1. 6. 2016
Dvostranski sestanek s Hrvaško na področju civilne zaščite

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But se je s sodelavci 30. in 31. maja 2016 udeležil bilateralnega sestanka v Valbadonu na Hrvaškem, na povabilo hrvaškega generalnega direktorja dr. Jadrana Perinića. Na rednem letnem sestanku so se sestali tudi predstavniki štirih  slovensko-hrvaških podkomisij za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (za varstvo pred požari, za načrte zaščite in reševanja, za usposabljanje in za sodelovanje na področju številke za klic v sili 112), ki so si izmenjali informacije o delu in aktivnostih z njihovih področij dela.

   

ČASOVNO OBDOBJE