Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

25. 4. 2016
Podpiranje stavb po potresu

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je bilo od 18. do 22. aprila 2016 teoretično in praktično usposabljanje gasilcev za podpiranje stavb po potresu. Sodelovalo je 37 udeleženk in udeležencev iz Italije, Hrvaške in Slovenije, med njimi so bili  tudi slovenski in italijanski inštruktorji. To usposabljanje je del evropskega projekta Matilda, namenjenega vzpostavitvi mednarodnih modulov za ocenjevanje in podpiranje stavb po potresu. Modul za podpiranje stavb je eden izmed treh mednarodnih modulov  projekta Matilda,  ki bi bil  v primeru rušilnega  potresa aktiviran in bi lahko nudil pomoč prizadeti državi.

21. 4. 2016
Izobraževanje za predstavnike LR Kitajske

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je bilo 20. april 2016 izobraževanje za predstavnike veleposlaništva Ljudske republike Kitajske v Ljubljani, ki jih je vodil konzul g.Qingquan Wang, ter gospodarske predstavnike LR Kitajske v Sloveniji. Namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Branko Dervodel jim je predstavil sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Sloveniji.  Poleg tega jih je zanimalo,  kako v Sloveniji deluje  številka za klic v sili 112, kako je organizirano izobraževanje in urjenje na področju zaščite in reševanja ter kakšen  sistem zaščite in reševanja imamo na lokalni ravni, na primeru mesta Ljubljana.  

15. 4. 2016
Danes odpremljena prva pošiljka pomoči Grčiji
Danes je bila iz državnega logističnega centra v Rojah pri Ljubljani odpremljena prva pošiljka mednarodne materialne pomoči Grčiji pri obvladovanju migrantske situacije. Pomoč je grškemu veleposlaniku Nicolasu Protonotariosu predal generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But. Predaje se je udeležil tudi poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.
15. 4. 2016
NUS ogrožala gozdne delavce in obiskovalce gozdov

Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so včeraj na lokaciji kota 583 – Gošče odstranili in  interventno uničili 87 kosov (386 kilogramov) različnih vrst neeksplodiranih ubojnih sredstev. Ostaline iz obdobja I. svetovne vojne so bile italijanskega, avstrijskega in francoskega izvora. Bile so na površju zemlje in so ogrožale  gozdne delavce in  obiskovalce gozdov. Intervencijo je opravilo 9 pripadnikov Državne enote za varstvo pred NUS, za zavarovanje dostopa do območja in za požarno zavarovanje pa so poskrbeli pripadniki Prostovoljnega gasilskega društva Kanal.

14. 4. 2016
Osnovni tečaj za module Mehanizma Civilne zaščite EU

Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu od 9. do 15. aprila gosti četrti osnovni tečaj za module civilne zaščite (MBC – Modules Basic Course), ki poteka v okviru 13. cikla evropskega programa usposabljanja Mehanizma Civilne zaščite EU. Glavni namen je povečati zmožnost vodstva modulov civilne zaščite za sodelovanje v mednarodnih misijah/ intervencijah, tako na območju EU kot izven nje, in jih integrirali v že obstoječe mednarodne mehanizme odziva ob nesrečah, predvsem v  Mehanizem Civilne zaščite EU.

12. 4. 2016
Humanitarna pomoč Slovenije Grčiji ob begunski krizi

Slovenija  bo Grčiji  prek Mehanizma civilne zaščite EU poslala  humanitarno materialno pomoč v obliki  postelj, odej, različnih šotorov, grelnikov za šotore, podlog za spanje, dežnih plaščev, gumijastih škornjev, otroških plenic, spalnih podlog in spalnih vreč. Vrednost te pomoči je ocenjena na 1,05 mio evrov, vključuje pa  tudi del mednarodne pomoči, ki jo je Republika Slovenija ob množičnem prihodu migrantov  prejela od drugih držav in mednarodnih organizacij. Pomoč bo s 13 tovornjaki odpeljana v Grčijo še v tem tednu. 

11. 4. 2016
Glavna tema – uporaba družbenih omrežij

Glavna tema letošnje konference Evropskega združenja za klic v sili 112 EENA (Praga, 6.- 8. 4. 2016) je bila uporaba družbenih omrežij za kanal obveščanja ob velikih nesrečah in terorističnih napadih. Predstavljene so bile pozitivne izkušnje, predvsem Twitter-ja,  ob nedavnih terorističnih napadih v Parizu in v Bruslju. V razpravi, ki je sledila predstavitvi, sta predstavnika Slovenije opozorila na potencialne nevarnosti tovrstne uporabe družbenih omrežij, zlasti v primeru terorističnih napadov, saj jih lahko zlorabijo tudi teroristi. V središču pozornosti je bil tudi razvoj storitve AML, prikaza točne lokacije klicatelja na 112, ki smo jo v Sloveniji uvedli v začetku  letošnjega leta. Skupno sporočilo - spodbujati proizvajalce mobilnih telefonov, da čim prej omogočijo delovanje AML na svojih telefonih.

8. 4. 2016
Usposabljanje za intervencije ob rušilnem potresu
Od 4. do 6. aprila 2016 je bilo  v Dubrovniku na Hrvaškem drugo osnovno usposabljanje za podpiranje stavb po potresu in ocenjevanje njihove poškodovanosti (BSA). Usposabljanje je del dvoletnega evropskega projekta Vzpostavitev mednarodnih modulov za ocenjevanje in podpiranje stavb po potresu (EU projekt MATILDA). V projektu sodelujejo Uprava RS za zaščito in reševanje, italijanski Oddelek za civilno zaščito (DPC, vodilni partner), italijanski EUCENTER, italijanska gasilska brigada (VVF) in hrvaška Državna uprava za zaščita in reševanje (DUZS).

6. 4. 2016
Mednarodna konferenca EENA v Pragi

Letna konferenca Evropskega združenja številke za klic v sili – EENA poteka letos od 6. do 8. aprila v Pragi. Pričakujejo 500 udeležencev iz različnih služb, organizacij in ustanov, ki so povezane z delovanjem številke za klic v sili 112 iz Evrope, Afrike, Azije, Srednjega vzhoda, Severne in Južne Amerike in od drugod, udeležujeta pa se ga tudi predstavnika Uprave RS za zaščito in reševanje. Na konferenci bo več kot 60 vodilnih strokovnjakov predstavilo in izmenjalo  izkušnje. Pričakujemo veliko zanimanja za rešitve samodejnega klica v sili iz vozil eCall, ki ga je Slovenija uvedla kot prva država na Svetu. Posameznikom in organizacijam bodo podelili tudi nagrade združenja EENA za prispevek pri razvoju storitev klica v sili na 112. Uprava RS za zaščito in reševanje je v minulih letih prejela že tri tovrstne nagrade.

6. 4. 2016
Tečaj za vodstvo enot za reševanje iz vode in na vodi

Kot del programa za preventivo, pripravljenost in odziv na poplave na Zahodnem Balkanu in v Turčiji (IPA FLOODS) poteka  od 4. do 8. aprila 2015 na Bledu tečaj za reševalce, ki vodijo nacionalne in mednarodne reševalne enote za reševanje na vodi in iz vode.  Namen štiridnevnega tečaja je seznaniti udeležence  z mehanizmom  nudenja mednarodne reševalne pomoči, da se bodo v primeru poplav lahko hitro in učinkovito  odzvali na prošnje za pomoč.

 1 2 Naslednjih 10 >>>

ČASOVNO OBDOBJE