Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

8. 3. 2016
Gasilci so najbolj zaupanja vreden poklic

Z raziskavo Trusted brand , ki je namenjena  predvsem merjenju,  katerim blagovnim znamkam Evropejci najbolj zaupamo, Revija Reader's Digest Slovenija   poleg zaupanja v blagovne znamke izmeri tudi zaupanje v institucije,  kdo so  zaupanja vredne osebnosti  in zaupanje v poklice.  Po tej raziskavi so  že leta zapored v Sloveniji gasilci najbolj zaupanja vreden poklic. Po raziskavi Trusted brand 2016, ki jo je opravila Mediana na vzorcu 7400 naključno izbranih naročnikov revije,  gasilcem  zaupa 98,6 odstotkov vprašanjih.

3. 3. 2016
Generalni direktor sprejel novega vodjo pisarne UNHCR v Ljubljani
V sredo, 2. marca 2016, je generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But sprejel novega vodjo pisarne Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Ljubljani Vita Tranija. Pisarna je bila ustanovljena v začetku leta 2016.
3. 3. 2016
47 kosov NUS uničenih na kraju najdbe

Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so 2. marca 2016 posredovali  na Primorske, pri kraju Levpe nad Kanalom,  in na kraju najdbe uničili 47 neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) italijanskega, avstrijskega in francoskega porekla iz obdobja I. svetovne vojne. Najdena NUS so skupaj tehtala  254 kilogramov in  so bila  v zelo slabem stanju, zato prevoz in začasno skladiščenje zaradi varnostnih razlogov nista  bila mogoča. Pri uničenju je sodelovalo 7 pripadnikov Državne enote za varstvo pred NUS, varovanje in požarno varovanje so opravili pripadniki PGD Nova Gorica, varovanje in varnostno snemanje iz zraka pa pripadnika JZ GRD Nova Gorica.

2. 3. 2016
Nadaljuje se delitev tablet kalijevega jodida

Dobra pripravljenost omogoča učinkovito ukrepanje in blaži posledice ob vsaki nesreči. Skladno z visoko varnostno kulturo nadaljujemo s predhodno delitvijo tablet kalijevega jodida za primer malo verjetne jedrske nesreče na območju 10 kilometrov okoli Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Tablete smo začeli deliti s kuponi leta 2013, leta 2014 smo delitev ponovili, letos pa jo nadaljujemo z belimi recepti.
Zaužitje tablet kalijevega jodida je eden od predvidenih zaščitnih ukrepov ob morebitni jedrski ali radiološki nevarnosti, s katerim preprečimo kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici. Tablete bi zaužili šele potem, ko bi ta zaščitni ukrep odredil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije in bi nas k temu pozvali v sredstvih javnega obveščanja.

2. 3. 2016
Usposabljanje za izvajanje psihološke podpore v reševalnih enotah

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje RS na Igu začenjamo usposabljanje zaupnikov – reševalcev za dajanje psihološke podpore v reševalnih enotah. Usposabljanje izvajajo psihologi Službe za psihološko pomoč URSZR, ki dajejo psihološko pomoč reševalcem po hujših nesrečah in z njimi bodo zaupniki v prihodnje tudi sodelovali. Usposabljajo se prostovoljni in poklicni gasilci, gorski reševalci, kinologi, jamarji in drugi, ki delujejo v reševalnih enotah v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

1. 3. 2016
Podeljenih prvih 47 priznanj CZ in nagrada za življenjsko delo
Na osrednji slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite na Brdu pri Kranju je sedeminštirideset posameznikov in organizacij prejelo priznanja Civilne zaščite. Najvišje priznanje, nagrado za življenjsko delo, je prejel Slobodan Stojanović, ki je opravljal različne vodilne funkcije pri zaščiti in reševanju v Mestni občini Maribor. Na slovesnosti je bilo izročenih 47 priznanj – plaket ter zlatih, srebrnih in bronastih znakov CZ. Vseh priznanj je letos 542, preostala bodo prejemnikom izročena na 13 regijskih slovesnostih. Prejemnikom priznanj in nagrade so danes zaploskali tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade dr. Miro Cerar in ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je v uvodnem nagovoru čestitala nagrajencem in se jim zahvalila za njihov trud, solidarnost in požrtvovalnost.
   

ČASOVNO OBDOBJE