Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

20. 1. 2016
Generalni direktor sprejel veleposlanika Švicarske konfederacije

V torek, 19. januarja 2015, je generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But sprejel veleposlanika Švicarske konfederacije Pierra-Yvesa Fuxa z delegacijo.

15. 1. 2016
Lani uničenih več kot 8 ton NUS

Pripadniki Državne enote CZ za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so imeli lani 477 intervencij,  statistično povprečno 1,3 na dan. Odstranili so 8.789,024 kg nevarnih ostankov minulih vojn (24,08 kg na dan). Večinoma je šlo za topovske granate, minometne mine, ročne bombe, strelivo in druge ostaline vojn, starih več kot 50 oziroma 100 let in še vedno zelo nevarnih. Lani so bila na poligonih tri obdobna uničenja, v 25 primerih pa so zaradi slabega stanja neeksplodiranih ubojnih sredstev te morali uničiti  na kraju najdbe. Posebnost lanskega leta je, da je bilo odstranjenih kar 6 letalskih bomb kalibra od 250 do 500 kg.

15. 1. 2016
Obisk Evropskega ekonomsko-socialnega odbora
V četrtek, 14. januarja 2016, je generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But sprejel člane evropskega ekonomsko-socialnega odbora, ki so na delovnem obisku v Sloveniji.
Generalni direktor But je člane delegacije seznanil z aktivnostmi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje pri oskrbi migrantov ter konkretno predstavil dosedanje izkušnje in strategijo obvladovanja razmer, povezanih z njimi.
Srečanja se je udeležil tudi mag. Lado Bradač, generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na Ministrstvu za notranje zadeve.
13. 1. 2016
Državni sekretar za obrambo obiskal sprejemni center Dobova

V torek, 12. januarja 2016, je sprejemni center v Dobovi obiskal državni sekretar za obrambo mag. Miloš Bizjak. Namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Branko Dervodel je državnega sekretarja mag. Bizjaka seznanil z aktivnostmi uprave na področju migracij.

12. 1. 2016
URSZR obiskal veleposlanik Republike Avstrije

V torek, 12. januarja 2016, je Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje obiskal veleposlanik Republike Avstrije dr. Clemens Koja. Na delovnem obisku sta se sestala z generalnim direktorjem Darkom Butom, ki se je ob tej priložnosti še posebej zahvalil za pomoč in odlično sodelovanje z Republiko Avstrijo pri obvladovanju migracij.

11. 1. 2016
Mednarodni in evropski projekti

Uprava RS za zaščito in reševanje je v preteklem letu intenzivno sodelovala v evropskih in mednarodnih projektih. Poleg tega, da je bila vključena v 12 projektov, je bila uspešna tudi na razpisih za evropska sredstva, pri čemer je pridobila šest novih projektov, ki bodo potekali leta 2016. Sodelovanje v mednarodnih projektih omogoča izboljšanje slovenskega sistema za zaščito in reševanje, pridobivanje novih izkušenj, nakupe dodatne opreme in povečanje pripravljenosti na nesreče na obmejnem območju in v regiji ter širše v EU.

11. 1. 2016
Rezultati patruljnega teka na smučeh

Tekmovanja in urjenja v zimskih razmerah se je v soboto,  9. januarja na Pokljuki, udeležilo 52 ekip iz vseh treh podsistemov nacionalne varnosti: obrambnega, varnostnega ter sistema zaščite in reševanja. V kategoriji »Civilna zaščita - CZ« je sodelovalo15 ekip (od tega 2 ženski) iz sistema zaščite, reševanja in pomoči; gasilcev, gorskih reševalcev, jamarskih reševalcev, kinologov, skavtov, pripadnikov CZ in delavcev Uprave RS za zaščito in reševanje. Ženske so tekle na 5km, moški na 10 km. Najbolje uvrščena ženska ekipa je bila ekipa Jamarske reševalne enote, prva med moškim ekipami pa je bila prva ekipa  Gorske reševalne službe Jezersko.

4. 1. 2016
Z usposabljanjem pričela 23. generacija poklicnih gasilcev

Danes je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig pričela z usposabljanjem že 23. generacija kandidatov za poklicne gasilce. To je najzahtevnejše usposabljanje v izobraževalnem centru, ki traja 911 šolskih ur, oziroma 24 tednov,  kandidati pa se v tem času usposobijo za opravljanje poklica gasilec in pridobijo strokovno kvalifikacijo. Letošnja generacija šteje 33 kandidatov, njihova  povprečna starost pa je 24,6 let. Večina, 70 odstotkov, jih prihaja iz javnih gasilskih zavodov, nekaj iz industrijskih podjetij. Usposabljanje bodo zaključili  16. junija z zaključnim izpitom.  

 

4. 1. 2016
Predsednik vlade obiskal centra Šentilj in Dobova
V petek, 1. januarja 2016, je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar obiskal nastanitveni center v Šentilju in sprejemni center v Dobovi. Predsednik vlade se je v nastanitvenem centru v Šentilju in sprejemnem centru v Dobovi seznanil z delovanjem centrov in služb, ki skrbijo za oskrbo migrantov, ter ob tej priložnosti dejal: »Moramo biti hvaležni vsem, ki skrbno in humanitarno uravnavajo begunski val. Policija, vojska, prostovoljci, humanitarni in zdravstveni delavci preprečujejo, da bi bili z begunsko problematiko obremenjeni še drugi v Sloveniji.« Predsednik vlade dr. Miro Cerar se je na obisku centrov Šentilj in Dobova srečal s pripadniki Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Civilne zaščite, Policije, Slovenske vojske, predstavniki mednarodnih organizacij in prostovoljci prostovoljnih organizacij.
4. 1. 2016
Generalni direktor URSZR pred novoletnimi prazniki obiskal centre
V dneh pred novoletnimi prazniki je generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But obiskal nastanitvene centre Lendava, Gornja Radgona in Šentilj ter sprejemni center Dobova in sodelavcem iz uprave, pripadnikom Civilne zaščite, zaposlenim preko javnih del, prostovoljcem, pripadnikom Slovenske vojske in Policije zaželel veliko zdravja, sreče in osebnega zadovoljstva v novem letu 2016.
Ob robu obiskov centrov se je generalni direktor But sestal z župani in podžupani občin Lendava, Gornja Radgona, Šentilj in Brežice ter se jim ob tej priložnosti znova zahvalil za vso pomoč pri oskrbi migrantov.
   

ČASOVNO OBDOBJE