Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

29. 6. 2015
Zadnja štabna vaja za module CZ Evropske unije

Od 26. junija do 1. julija 2015 sodelujejo predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje kot predavatelji in trenerji v Nemčiji, v Bonnu, na peti in zadnji štabni vaji za module CZ Evropske unije. Na teh vajah se za ukrepanje urijo vodstva reševalnih enot (modulov), ki bi jih države članice EU poslale kot mednarodno reševalno pomoč ob večjih naravnih in drugih nesrečah. Na petih štabnih vajah bo za delovanje v mehanizmu CZ Evropske unije usposobljenih približno 100 članov vodstva modulov, članov ekipe Evropske unije za ocenjevanje stanja in usklajevanje mednarodne pomoči, ter pripadnikov enot za tehnično podporo.

19. 6. 2015
Zaključuje se regionalna vaja IPA CAMPEX 2015

V Skopju se je danes uspešno zaključila četrta velika regionalna vaja IPA CAMPEX 2015, ki jo je Uprava RS za zaščito in reševanje, kot del evropskega projekta IPA CZ 2 , izvedla  v sodelovanju z Direktoratom za zaščito in reševanje Republike Makedonije in partnerji iz Hrvaške, Italije, Nemčije in Švedske. Vajo si je včeraj organizirano ogledalo okoli 70 povabljenih;  v družbi  Darka Buta,  generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, tudi Miloš Bizjak, državni sekretar na  Ministrstvu RS za obrambo in Mitja Štrukelj, generalni direktor za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu RS za zunanje zadeve.

18. 6. 2015
Zaključek gasilske šole

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig je danes končala šolanje 22. generacija poklicnih gasilcev. 23 kandidatov je uspešno opravilo teoretični in praktični preizkus znanja. Na  priložnostni slovesnosti jim je  spričevala izročila Janja Brulc, vodja Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Ig. Današnja demonstracija gasilskih veščin za obiskovalce pa  je bila praktična vaja, ki so jo imeli na zaključnem izpitu. Prikazali so gasilsko intervencijo ob prometni nesreči, ob razlitju nevarne snovi in ob požaru v večstanovanjski hiši.

17. 6. 2015
Namestitvena baza z vso oskrbo za 250 ljudi

V  bližini kraja Vizbegovo pri Skopju v Makedoniji, kjer je delovišče vaje IPA CAMPEX 2015, raste baza za nastanitev evakuiranih oseb, ki bo danes okoli 17. ure sprejela prvih 50 razseljenih ljudi.  Scenarij vaje je namreč predvidel močan rušilni potres, zaradi katerega okoli 20.000 ljudi ostane brez bivališč, Makedonija pa prek Mehanizma Civilne zaščite Evropske unije takoj zaprosi za mednarodno reševalno in drugo pomoč: družinske šotore za nastanitev ljudi, ležišča in odeje, šotore in opremo za nujno medicinsko oskrbo, šotore in pripomočke za osebno higieno, opremljeno mobilno kuhinjo, zmogljive generatorje in drugo. Za vajo bo postavljena namestitvena baza z vso oskrbo za 250 ljudi.

12. 6. 2015
Regionalna praktična vaja IPA CAMPEX 2015
V Makedoniji, v okolici Skopja, bo od 15. do 19. junija 2015 potekala regionalna praktična vaja IPA CAMPEX 2015. Scenarij vaje predvideva močan rušilni potres, zaradi katerega okoli 20.000 oseb potrebuje začasno namestitev. Makedonija prek mehanizma civilne zaščite EU zaprosi za mednarodno reševalno pomoč za postavitev začasne namestitvene baze za evakuirane osebe. Na vaji poleg makedonskih sodelujejo reševalne enote iz osmih držav: Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Srbije, Turčije,  Italije in Nemčije, skupaj okoli 500 oseb.

11. 6. 2015
V ICZR na Igu bo izšolana že 22. generacija poklicnih gasilcev

Izobraževanje nove generacije poklicnih gasilcev gre h koncu. Teoretični del zaključnega izpita bodo opravljali v ponedeljek, 15., in torek, 16. junija, praktična znanja in veščine pa demonstrirali na zaključni vaji v  četrtek, 18. junija, in s tem končali usposabljanje. Na priložnostni slovesnosti ob koncu jim bo spričevala izročila Janja Brulc, vodja Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Ig.

   

ČASOVNO OBDOBJE