Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

19. 3. 2015
Za zmanjševanje tveganja nesreč

V Sendaju na Japonskem se je v sredo, 18. marca, s sprejetjem Sendajskega okvira za zmanjševanje tveganja nesreč: 2015–2030 (Sendai framework for Disaster Risk Reduction: 2015–2030) končala 3. svetovna konferenca Združenih narodov o zmanjšanju tveganja nesreč (WCDRR – World Conference on Disaster Risk Reduction). Po maratonskem, skoraj 30-urnem zadnjem krogu pogajanj so predstavniki 187 članic držav Združenih narodov, med njimi tudi Slovenija, sprejeli dolgoročni okvir za zmanjševanje tveganja nesreč s sedmimi cilji in štirimi prednostnimi nalogami za ukrepanje.

17. 3. 2015
Štabna vaja za module Civilne zaščite EU

Trije slovenski  predstavniki Civilne zaščite sodelujejo pri izvedbi 3. štabne vaje za module Civilne zaščite EU. Vaja je v Nemčiji, v Bonnu, od 14. do 18. marca. Na njej sodelujejo vodstva  reševalnih enot, ki bi jih države članice EU  poslale kot  mednarodno reševalno pomoč ob večjih naravnih in drugih nesrečah. Slovenija  v sistemu modulov Civilne zaščite EU sodeluje z modulom MUSAR, z izurjeno in opremljeno reševalno enoto, ki bi jo na tuje poslala ob rušilnem potresu za iskanje ponesrečenih v ruševinah in za reševanje iz njih.  

16. 3. 2015
Svetovna konferenca o zmanjšanju tveganj nesreč
V Sendaiju na Japonskem se je v soboto, 14. marca 2015, začela 3. svetovna konferenca Združenih narodov o zmanjšanju tveganja nesreč (WCDRR – World Conference on Disaster Risk Reduction). Konference, katere namen je utrditi zavedanje o pomenu sodelovanja in preventivnega delovanja držav ter začrtati politične in strokovne smernice delovanja za zmanjšanje tveganja nesreč na svetovni ravni v prihodnjem petnajstletnem obdobju, se udeležuje tudi delegacija iz Slovenije.
16. 3. 2015
1. MAREC - DAN CIVILNE ZAŠČITE
Prireditev ob dnevu Civilne zaščite, s slovesno podelitvijo priznanj Civilne zaščite je potekala v četrtek, 5. marca 2015, v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, v organizaciji Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Izpostave Celje in letošnjim gostiteljem Občino Šentjur.
11. 3. 2015
Na Kosovu poteka štabna vaja na temo podpore države gostiteljice

Kako čim hitreje in kar se da učinkovito sprejeti mednarodno pomoč v primeru večje naravne ali druge nesreče, je izziv, s katerim so se v zadnjih letih srečale tudi  evropske države. Med njimi tudi Slovenija, ko je zaprosila za reševalno pomoč ob žledolomu februarja 2014. Na ravni civilne zaščite Evropske unije je temu področju namenjene veliko pozornosti, saj so že leta 2012 sprejeli smernice, kakšno podporo mora država, ki sprejema mednarodno reševalno pomoč, t. i. država gostiteljica, nuditi reševalcem.

11. 3. 2015
Intervencija v Piranskem zalivu

Z intervencijo je bila 2. marca najprej natančno identificirana 454 kg težka ameriška letalska bomba AN-M44 1,000-lb, napolnjena z 240 kg eksploziva. Identifikacija je pokazala, da je imela mehanski vžigalnik in da jo je mogoče varno premikati. Pri  zadnjem potopu so jo 3. marca z globine 21 metrov v Piranskem zalivu dvignili na plovilo EKO1, odpeljali v ladjedelnico v Izoli, preložili na tovornjak in do uničenja shranili v začasnem skladišču NUS. Sedem potapljačev, pripadnikov slovenskih sil za zaščito in reševanje, in dva pripadnika Službe za razminiranje avstrijske zvezne vojske, se je do letalske bombe potopilo petkrat. V intervenciji je sodelovalo več kot 30 pripadnikov sil za zaščito in reševanje; vodil jo je regijski poveljnik Civilne zaščite Zvezdan Božič, operativno pa pripadnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Andrej Šekli.

11. 3. 2015
Podpora prostovoljnim reševalnim organizacijam v Srbiji

V okviru projekta, namenjenega razvojnemu sodelovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo, na temo podpore razvoju prostovoljnih reševalnih organizacij, bo od 10. do 12. marca 2015 na delovnem obisku v Srbiji slovenska delegacija, v kateri bodo predstavniki  Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilske zveze Slovenije in Centra za evropsko prihodnost. Namen obiska je analiza stanja na področju prostovoljnih reševalnih organizacij v Srbiji ter njihove vključenosti v sistem ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah. Delegacijo bosta med drugim sprejela pomočnik ministra za notranje zadeve in načelnik Sektorja za izredne razmere Predrag Marić in predsednik Gasilske zveze Srbije Dragan Mihajlović.

10. 3. 2015
Brent Robert Hartley obiskal Upravo RS za zaščito in reševanje

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je v torek, 10. marca, na Upravi RS za zaščito in reševanje pozdravil novega veleposlanika ZDA v Sloveniji Brenta Roberta Hartleyja. Obisk  je bil namenjen  kratki seznanitvi  s sistemom zaščite in reševanja in tudi predstavitvi sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Sloveniji.  Sogovornika sta izpostavila  dobro sodelovanje med državama na tem področju, ki poteka predvsem prek Nacionalne garde Kolorada.

2. 3. 2015
Ponovna identifikacija letalske bombe

Pripadniki Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi bodo v ponedeljek, 2., in torek, 3. marca 2015, v Piranskem zalivu skupaj z dvema strokovnjakoma službe za razminiranje Avstrijske zvezne vojske ponovno pregledali ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne,ki leži na globini 21 metrov ob potopljeni Maoni, in opravili postopek natančne identifikacije.

   

ČASOVNO OBDOBJE