Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

23. 1. 2015
Na obisku strokovnjaki za NUS iz Estonije

Od 19. do 23. januarja so bili v Sloveniji trije strokovnjaki s področja protibombne zaščite in neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) iz Estonije. Predstavili smo jim sistem zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji, podrobneje pa sistem in Državno enoto Civilne zaščite za varstvo pred NUS. Obiskali so tudi sorodne službe, ki se pri nas ukvarjajo s  protibombno zaščito in s kemijsko-biološko-radiološko zaščito na področju izvajanja ukrepov varstva pred NUS.  Obisk, namenjen izmenjavi znanj in izkušenj,  so sklenili včeraj v Parku miru na Sabotinu nad Novo Gorico, kjer so si ogledali zbirko NUS iz časa prve svetovne vojne ter karavle in rove; to je del območja severnoprimorske regije, kjer naše enote še stoletje po vojni odstranijo največ NUS. 

VZORCI PRAVNIH PODLAG JZ
V pomoč JZ na območju Zahodnoštajerske regije smo v Izpostavi URSZR Celje pripravili vzorce pravnih podlag.
15. 1. 2015
Zaradi varnosti pohodnikov uničena minometna mina
Na pobočju Begunjščice, nad planinsko potjo Zelenica – Roblekov dom, je pohodnik 12. 1. 2015 naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS), ki je tam ostalo zaradi proženja snežnih plazov nad smučiščem na Zelenici. Zaradi ogrožanja varnosti pohodnikov je včeraj ob 10:32 Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi s pomočjo helikopterske enote Slovenske vojske, Policije ter Gorske reševalne službe - postaje Tržič uspešno uničila jugoslovansko minometno mino kalibra 82 mm, letnik 1950. Uničenje je izvedla s pomočjo prožne kumulativne polnitve, da je zmanjšala vpliv na okolje. Aktivnost je bila zaključena ob 11:40.

13. 1. 2015
Lani 485 intervencij, 8690 kosov, 14.543 kilogramov

Pripadniki Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so imeli lani 485 intervencij, v katerih so odstranili 8.690 kosov oziroma 14.543,76 kg nevarnih ostankov iz prve in druge svetovne vojne. Večinoma je šlo za topovske granate, minometne mine, ročne bombe, strelivo in druge ostaline vojn, starih več kot 50 oziroma 100 let in še vedno zelo nevarnih. Statistično so imeli povprečno 1,3 intervencije dnevno, odstranili so tudi 23,8 kosa ali 39,81 kg dnevno.

12. 1. 2015
Rezultati patruljnega teka na smučeh

Tradicionalnega tekmovanja Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite v patruljnem teku na smučeh se je v soboto, 10. 1. 2015, na Pokljuki udeležilo 67 ekip. Pripadniki CZ so sodelovali s 5  ženskimi in 13 moškimi ekipami gorskih reševalcev, jamarskih reševalcev, kinologov, skavtov, pripadnikov CZ in delavcev Uprave RS za zaščito in reševanje. Na tej skupni aktivnosti pripadnikov vseh treh podsistemov nacionalne varnosti - obrambnega, varnostnega ter sistema zaščite in reševanja, so ženske tekle na 5 in moški na 10 km.

   

ČASOVNO OBDOBJE