Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

30. 9. 2014
Najboljši v reševanju z višin in iz globin

Gasilska šola Izobraževalnega centra Uprave RS za zaščito in reševanje Ig  se je s štiričlansko tekmovalno  ekipo in sodnikom  v soboto, 27.9.2014,  v Ljubljani udeležila tekmovanja v reševanju z višin in iz globin v urbanem okolju. Organizator tekmovanja je bil Inštitut Vertikala, na njem pa je v  konkurenci petih ekip  ekipa Gasilske šole z Iga  dosegla  prvo mesto. Drugo mesto je dosegla Gasilska brigada iz Benetk, tretje  PGD Ježica, četrto  Gasilska brigada Ljubljana in peto mesto poklicni gasilci iz Maribora. Ekipa iz Benetk je lansko leto v Belgiji na podobnem tekmovanju med evropskimi ekipami  osvojila prvo mesto.

30. 9. 2014
V Rimu o sodelovanju na področju civilne zaščite v EU

Italija, ki predseduje Svetu EU, v Rimu 29. in 30. septembra 2014 gosti sestanek generalnih direktorjev Civilne zaščite držav članic EU, namenjen ključnim temam s področja zaščite in reševanja v EU. Glavne teme sestanka so priprava ocen tveganja za nesreče in ocen zmogljivosti za obvladovanje tveganj, razvoj prostovoljnega nabora sil za ukrepanje ob nesrečah ter tesnejše sodelovanje med področjema civilne zaščite in humanitarne pomoči. Sestanka se udeležuje tudi generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But s sodelavci. Črna gora pa je ob tej priložnosti z Evropsko komisijo podpisala memorandum o polnem sodelovanju v Mehanizmu Civilne zaščite EU. 

29. 9. 2014
Novinarska konferenca: Oktober – mesec požarne varnosti
Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije in Slovensko združenje za požarno varstvo ob Oktobru – mesecu požarne varnosti vabijo na novinarsko konferenco, ki bo v torek, 30. septembra 2014, ob 11. uri v sejni sobi Gasilske zveze Slovenije na Tržaški cesti 221 v Ljubljani.

Slogan letošnje akcije je Ko zagori, pomoč potrebujemo vsi. V ospredje je postavljeno načrtovanje ukrepov varstva pred požarom za gluhe in naglušne, slepe in slabovidne, gluhoslepe ter gibalno ovirane osebe. Na novinarski konferenci bodo sodelovali Jošt Jakša, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS, Milivoj Dolščak, glavni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter predstavnik Slovenskega združenja za požarno varstvo.
26. 9. 2014
Oktober - mesec požarne varnosti
Vsako leto oktobra potekajo aktivnosti v okviru akcije Oktober – mesec požarne varnosti, v kateri Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravi aktivnosti s področja varstva pred požarom za različne ciljne skupine. V preteklih letih so bile izpostavljene teme, kot so požari v bivalnem okolju, požari v naravi, evakuacija iz stanovanja, gašenje z gasilnikom in požari, do katerih lahko pride ob potresu. Teme so bile namenjene različnim ciljnim skupinam - otrokom, starostnikom in širši laični ter strokovni javnosti.
25. 9. 2014
20. državno preverjanje ekip prve pomoči

Vabimo vas na jubilejno, 20. državno preverjanje pripravljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, ki se bo začelo v petek, 26. septembra 2014, z uvodno slovesnostjo ob 20. uri v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa na Debelem rtiču. V soboto,  27. septembra 2014,  bodo v starem mestnem jedru šestčlanske ekipe prve pomoči reševale, sodniki pa ocenjevali njihovo znanje, izurjenost in skladnost delovanja. Delovne točke bodo na Titovem in Ukmarjevem trgu, na Pristaniški, Čevljarski in Župančičevi ulici, na Prešernovem in Gortanovem trgu ter na Kopališkem nabrežju. Letos se bo pomerilo 13 ekip prve pomoči iz vse Slovenije, scenariji nesreč bodo v znamenju varstva pred utopitvami, pričakujemo pa več kot 500 udeležencev. 

16. 9. 2014
Sklepna načrtovalna konferenca za praktično regionalno vajo IPA
V Črni gori bo od 17. do 19. septembra 2014 potekala zaključna načrtovalna konferenca za praktično vajo IPA MNE QUAKE 2014. Vaja bo izvedena od 20. do 24. oktobra 2014 v okviru projekta EU na področju civilne zaščite, ki ga vodi Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
12. 9. 2014
Štabna vaja na temo podpore države gostiteljice
Od 15. do 17. septembra 2014 bo v Črni gori v okviru projekta EU na področju civilne zaščite potekala štabna vaja na temo podpore države gostiteljice. Namen dogodka je teoretično in praktično preveriti postopek zagotavljanja podpore tujim enotam, ki zagotavljajo pomoč prizadeti državi (npr. namestitev, prehrana, logistična podpora, oprostitev plačila cestnin itd.).
10. 9. 2014
Skupno urjenje jamarskih reševalcev

V okviru pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za Jugovzhodno Evropo bo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju s Sektorjem za ukrepanje ob nesrečah Ministrstva za notranje zadeve Srbije, ob podpori Gorske reševalne službe Srbije in Jamarske reševalne službe Slovenije, izvedla tečaj za reševanje iz jam. Tečaj bo od 13. do 21. septembra 2014 v Izobraževalnem centru gorske reševalne službe Srbije Stramosten-Listine v kraju Despotovac v Srbiji. Slovenija usposablja pripadnike sil za  zaščito in reševanje že šesto leto zaporedoma, vsakič v drugi državi Zahodnega Balkana, z namenom povezati jamarske reševalce v regiji in jih usposobiti za skupne reševalne intervencije. V četrtek, 18. septembra 2014, ob 11. uri bo tudi demonstracijska vaja.

OCENE OGROŽENOSTI ZAHODNOŠTAJERSKE REGIJE
Zahodnoštajerska regija ima izdelane naslednje ocene ogroženosti:

- Ob jedrski ali radiološki nesreči,

- Ob nesreči zrakoplova,

- Ob nesreči z nevarno snovjo,

- Ob poplavi,

- Potresna ogroženost,

- Ob požaru,

- Ob železniški nesreči,

- Ob snežnih plazovih,

- Ob zemeljskih plazovih in

- Ob pojavu posebno nevarnih bolezni živali.
9. 9. 2014
URSZR bo sodelovala na Otroškem bazarju
Vabimo vas, da obiščete razstavni prostor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) na 9. otroškem bazarju, ki bo letos potekal med 11. in 14. septembrom (od 9. do 19. ure) na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Prireditev je brezplačna ter je namenjena predvsem otrokom, njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem.
 1 2 Naslednjih 10 >>>

ČASOVNO OBDOBJE