Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

30. 6. 2014
Sodelavcu v spomin
Smrt nas vedno presune, čeprav dojemamo njeno neizogibnost in le redko verjamemo, da pride kot odrešitev. Tudi smrt Bojana Žmavca nas je presunila, saj je dobršen del svoje poklicne poti preživel med nami. Med letoma 2000 in 2009 je bil  Generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, vrsto let pa tudi namestnik poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije Mirana Bogataja. Za delo na področju zaščite in reševanja je prejel zlato, srebrno in bronasto priznanje Civilne zaščite.
27. 6. 2014
Ogenj ni igrača!
Spet so tu počitnice, ki otrokom prinašajo veselje in zabavo, več pa je tudi priložnosti, da pride do nesreče, med drugim tudi do požara. In ker ogenj ni igrača, poučite otroke o nevarnosti ognja, o vzrokih za nastanek požara in njegovih posledicah.
24. 6. 2014
Vreme preprečilo uničenje letalske bombe
Kot je bilo načrtovano, so pripadniki Civilne zaščite danes ob 3.30 zjutraj odšli na kraj najdbe, vendar so  se zaradi neurja, premočnega vetra in previsokih valov odločili, da v takšnih vremenskih okoliščinah načrtovanega uničenja ni mogoče izvesti, zato so  aktivnosti ustavili. Po 8. uri zjutraj se je vreme umirilo, vendar je bilo za tovrstne aktivnosti prepozno. Na sestanku operativne koordinacije služb na morju je bilo namreč dogovorjeno, da se morajo vsi postopki uničenja letalske bombe zaradi kopalcev in prometa na morju končati do 8. ure zjutraj. Včeraj pa so s tega območja v Piranskem zalivu odstranili še dve morski mini, ježevki.
23. 6. 2014
Uničenje letalske bombe kalibra 250 kg v Piranskem zalivu
Letalsko bombo kalibra 250 kg, ki leži na globini 21 metrov v Piranskem zalivu, bodo pripadniki Civilne zaščite (Državne enote za varstvo pred NUS, Enote za hitre intervencije in Podvodne reševalne službe) uničili jutri, v torek, 24. junija, v zgodnjih jutranjih urah na kraju najdbe. Uničili jo bodo s takšno metodo, da bo eksplozija kar najmanj prizadela morsko favno in floro v okolici. V času uničenja v morju ne bo potapljačev, uničenje bo opravljeno s podvodnim robotom. V radiju 1.000 metrov okoli najdbe bo v času uničenja območje povsem zaprto, zavarovan bo tudi Piranski zaliv. Uničenje letalske bombe tipa GP 500-LB AN-M64 A1 bo končano predvidoma do 8. ure zjutraj.  
19. 6. 2014
Prva uradna ocena škode po poplavah v Bosni in Hercegovini
V Sarajevuje bila skupna predstavitev (Vlada BiH, EU, Združeni narodi - USAID in Svetovna banka) osnutka poročila o posledicah poplav in predlogov za takojšnjo, srednjeročno in dolgoročno sanacijo in obnovo, imenovanega tudi PDNA (Post-Dissaster-Needs-Assessment). Dokument se pripravlja na osnovi metodologije Svetovne banke. Pri ocenjevanju neposredne in posredne škode je sodelovalo prek 100 predstavnikov iz vse države, iz različnih institucij (od lokalnih skupnosti, občin, kantonov, do nivoja entitet in državnih organov). PDNA poročilo je osnovni pogoj za izvedbo donatorske konference v začetku julija, na kateri lahko vlada BiH pričakuje dodatno mednarodno pomoč in ugodne kredite za obnovo in razvoj. Trenutna uradna ocenjena skupno škoda znaša 2 milijarde evrov.
17. 6. 2014
Letalsko bombo kalibra 250 kg bodo uničili na kraju najdbe.
Ameriško letalsko bombo kalibra 250 kg, ki leži v Piranskem zalivu 21 m globoko bodo razstrelili na kraju najdbe v morju, takoj, ko bo glede na vrenenske in druge pogoje, uničenje mogoče. Tako so sklenili člani na današnji seji operativne pomorske koordinacije. Pripadniki Državne enote CZ za varstvo pred NUS in potapljači Enote za tehnično potapljanje URSZR so v petek, 13. junija, po premestitvi morskih min izvedli tudi identifikacijski postopek letalske bombe kalibra 250kg, ki se nahaja v območju potopljene vojaške ladje Maona na globini 21 metrov v Piranskem zalivu (45°31,545' N; 13°32,333'E). Do uničenja je na kraju najdbe prepovedano sidranje, potapljanje in lovljenje rib.
17. 6. 2014
Na Igu izšolana že 21. generacija poklicnih gasilcev
Letošnja generacija šteje 32 kandidatov za poklicne gasilce, ki so od 6. januarja opravili več kot 400 teoretičnih in 510 praktičnih ur pouka in bodo v četrtek, 19. junija ob 13. uri  z demonstracijo naučenega na Igu sklenili šolanje. Letošnja generacija se je urila večinoma na Igu,  na novem poligonu s plinsko požarno hišo, kletjo in ruševinsko vasjo, nekaj ur pa tudi v enoti, specializirani za požare v naravi, v Sežani. 80 ur praktičnega usposabljanja so bodoči poklicni gasilci opravili v poklicnih gasilskih enotah.  
13. 6. 2014
Premestili 5 min iz školjčišča
Tridnevna akcija pregleda in odstranitve identificiranih neeksplodiranih ubojnih sredstev iz druge svetovne vojne v slovenskem morju je bila danes okoli 13. ure uspešno in srečno zaključena. Sodelovalo je 30 pripadnikov reševalnih služb Civilne zaščite; Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Enote Civilne zaščite za tehnično reševanje, potapljači Podvodne reševalne službe RS in zaposleni na Upravi RS za zaščito in reševanje; za varnost pa sta skrbeli tudi Policija in Uprava RS za pomorstvo.
13. 6. 2014
Regijska vaja Soča 2014
V soboto, 14. junija, bo od 9. do 12. ure v Plavah, v občini Kanal ob Soči, enodnevna praktična vaja sil za zaščito in reševanje za primer nesreče, pri kateri pride do izlitja nevarne snovi. Predpostavka vaje je trčenje osebnega vozila in tovornjaka, ki prevaža kurilno olje; več oseb je poškodovanih, kurilno olje se izliva v Sočo. Namen vaje je preveriti zamisel zaščite in reševanja v regijskem načrtu za ukrepanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi. 
12. 6. 2014
Doslej vse po načrtih.
»Doslej gre vse po načrtih« je Darko Zonjič, poveljnik Državne enote CZ za varstvo pred NUS, previdno dejal novinarjem, ki so lahko spremljali dvig skoraj tri metre dolge in tono težke morske mine LMB s 690 kg eksploziva na krov plovila. Danes so namreč Zvezdan Božič, regijski poveljnik Civilne zaščite, Igor Boh, pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS in Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje predstavili namen in potek projekta »Pregled in transport morskih min LMB, UMB, EMC in letalske bombe 250 kg na točko odlaganja v slovenskem morju«
 1 2 Naslednjih 10 >>>

ČASOVNO OBDOBJE