Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

30. 5. 2014
Delovišče enote CZ v Obrenovcu obiskala Nikolić in Pahor
Predsednik Borut Pahor je z delegacijo, v kateri je bil tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, v spremstvu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića danes obiskal tudi Obrenovac in pripadnike CZ Republike Slovenije. Enota za prečrpavanje vode je prva odpotovala v Srbijo in bila napotena v Obrenovac z nalogo prečrpavanja vode na pogonskih blokih TE in vzdrževanja nivoja talne vode, da je lahko TE obratovala. 12 gasilcev in Zdenka Močnik ter Borut Horvat z uprave za zaščito in reševanje, ki so se danes postrojili pred predsednikoma obeh držav, je zadnja slovenska reševalna enota v Srbiji in se bo jutri vrnila v Slovenijo.
30. 5. 2014
V Grčiji o odzivu na nesreče in razvoju Civilne zaščite v EU
V Atenah bo 2. in 3. junija srečanje  generalnih direktorjev  za civilno zaščito držav članic Evropske unije. Obravnavali bodo  vprašanja o razvoju civilne zaščite v  EU s poudarkom na pripravi pravil za izvajanje nove zakonodaje Mehanizma EU na področju civilne zaščite in na solidarnostni klavzuli. Sestanka, na katerem bo tekla beseda tudi o odzivu in mednarodni pomoči ob večjih naravnih nesrečah v Evropi, se bo udeležil Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje.
28. 5. 2014
S predsednikom Borutom Pahorjem na uradni obisk v Srbijo
Na uradni obisk predsednika države Boruta Pahorja v Srbijo odhaja 11- članska delegacija, v kateri sta tudi minister za obrambo Roman Jakič in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But. Načrtovano je, da bo v petek, 30. maja, ob 13. uri Borut Pahor z delegacijo v spremstvu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića obiskal tudi Obrenovac, kjer deluje 15 pripadnikov Civilne zaščite Republike Slovenije. Enota za prečrpavanje vode, v kateri je 12 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, v okolici Obrenovca z dvema zmogljivima muljnima črpalkama prebivalcem še vedno pomaga s črpanjem meteorne vode.
 
28. 5. 2014
V ekipi strokovnjakov bo tudi Jože Papež iz Slovenije
Kot pomoč Bosni in Hercegovini odhaja danes v Sarajevo kot pripadnik Civilne zaščite tehnični strokovnjak za urejanje voda Jože Papež, ki bo sodeloval v mednarodni skupini za oceno posledic katastrofalnih poplav. 13 članska delovna skupina bo pripravila poročilo o situaciji in predlog sanacije, ki bo podlaga za srednje- in dolgoročno obnovo Bosne in Hercegovine po poplavah. Jože Papež je hidrolog, zaposlen v podjetju Hidrotehnik d.d., ki se ukvarja z nizkimi gradnjami, hidrogradnjami in urejanjem voda. V mednarodni skupini, ki so jo kot strokovno pomoč poslali EU, Združeni narodi in Svetovna banka, bo  sodeloval kot strokovnjak za urejanje voda.
28. 5. 2014
Nadaljnja krepitev čezmejnega sodelovanja le s projekti EU
V Bistrici v Rožu na avstrijskem Koroškem je 26. in 27. maja 2014 potekala dvodnevna konferenca, namenjena oblikovanju predlogov za sodelovanje med Slovenijo, Avstrijo in Italijo na obmejnem območju v prihodnje. »Krepitev čezmejnega sodelovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je nujna,« so poudarili in se strinjali, da je to pomembno predvsem pri poplavah (poplavljata Mura in Drava), potresih in zahtevnih nesrečah v visokogorju. Za učinkovito ukrepanje je potrebno izboljšanje komunikacije v primeru skupnih intervencij.
26. 5. 2014
VABILO NA XX. REGIJSKO PREVERJANJE EKIP PP CZ IN RK
Izpostava URSZR Celje bo v sodelovanju z Območnim združenjem RK Šentjur in Občino Šentjur organizirala XX. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Preverjanje bo potekalo v soboto, 7. junija 2014 v Gorici pri Slivnici.
25. 5. 2014
Zamenjava v enoti CZ za prečrpavanje vode v Srbiji
Ob 9.15 je iz Državnega logističnega centra za zaščito in reševanje odpotovala v Srbijo nova izmena: 12 prostovoljnih in poklicnih gasilcev ter Zdenka Močnik z Uprave RS za zaščito in reševanje. Zamenjali bodo moštvo v enoti CZ za prečrpavanje vode, ki v Obrenovcu s tremi muljnimi črpalkami še vedno črpa vodo s poplavljenih ulic. Zamenjana ekipa se bo danes zvečer vrnila v Slovenijo.
24. 5. 2014
Vrnitev enote CZ za rešeavnje na vodi iz BiH
Danes ob 14. uri so se v Državni logistični center CZ v Roje vrnili tudi poklicni gasilci gasilskih brigad iz Ljubljane in Kranja, ki so bili kot pripadniki CZ Republike Slovenija poslani v BiH. Intervenirali so v vasi Prud pri Odžaku, njihova osnovna naloga je bila odstranjevanje poginulih živali. Alan Matijevič, vodja enote je povedal, da je v vročih dneh voda hitro upadal, po 1 cm na uro, in zato čolnov, namenjenih reševanju, niso mogli več uporabljati, ker bi jih lahko poškodovali. Poleg tega so včeraj ob 10. uri domači reševalci naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo in zato so vsi začasno prenehali z aktivnostmi.
24. 5. 2014
Enota CZ za reševanje na vodi se je vrnila iz Srbije
Enota Civilne zaščite za reševanje na vodi, ki se je na pomoč v Srbijo odpravila 17. maja 2014, se je včeraj zvečer varno vrnila v Slovenijo. S štirimi čolni so pripadniki CZ RS pomagali pri reševanju ljudi in živali ter prevozu najnujnejšega poplavljenim na področju Obrenovca.. "Enota je s svojo prisotnostjo in angažiranostjo pomenila tudi veliko oporo in motivacijo prebivalcem, ki jih je prizadela nesreča." je zapisal Stanislav Lotrič, vodja sektorja za operativo, ki je sinoči 17 pripadnikov enote pričakal v Državnem logističnem centru v Rojah.
23. 5. 2014
Po menjavah bo v Srbiji ostalo 15 pripadnikov CZ RS
V Srbiji ostaja enota CZ  za prečrpavanje vode, ki je z dvema muljnima črpalkama prečrpavala vodo v TE Obrenovac, ko je bila le-ta najbolj ogrožena, po upadu vode pa bila premeščena na drugo lokacijo v Obrenovcu.  Dve črpalki sta v Termoelektrarni Nikola Tesla  v 233 urah delovanja prečrpali 136 000 kubičnih metrov vode. Vodstvo in  enota s tremi črpalkami ostaja v Obrenovcu, moštvo pa se bo zamenjalo.  V nedeljo v Srbijo odpotuje 13  prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Enota CZ za reševanje iz vode pa je v Srbiji končala z reševanjem in se bo danes, predvidoma zvečer, vrnila v Slovenijo.  Tudi v  Bosni in Hercegovini se 13 člansko moštvo za reševanje na vodi pripravlja na vrnitev.
 1 2 3 4 Naslednjih 10 >>>

ČASOVNO OBDOBJE