Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

30. 1. 2014
Usposabljanje za skupno reševanje
V mestu Wavre v Belgiji bo od 31. januarja  do 5. februarja tretja od petih štabnih vaj za module civilne zaščite, ki jih je pripravil konzorcij služb s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami iz Nemčije, Belgije, Hrvaške in Slovenije v sodelovanju z Evropsko komisijo. Vaje so del  programa usposabljanj Mehanizma EU za civilno zaščito, namenjene osebju modulov ter pripadnikom ekip za tehnično pomoč in podporo. Na vaji v Belgiji bosta  med  20 udeleženci iz 9 držav, ki se bodo urili za skupno posredovanje ob različnih nesrečah, tudi vodja Sektorja za operativo na Upravi RS za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič in Luka Duh.  
24. 1. 2014
Težak in moker sneg
Prve večje snežne padavine po nižinah v letošnji zimi so moker sneg, ki je težak in lahko povzroči predvsem nevšečnosti v prometu, poškodbe električnih napeljav ter lomljenje dreves. Po napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje bo do noči v večjem delu države padlo 10–30 cm snega. 
Nekaj napotkov, kako ravnati v takšnih razmerah.  
20. 1. 2014
Ob včerajšnjih poplav 74 intervencij
Ob poplavah 19. januarja so regijski centri za obveščanje v Sloveniji zabeležili 74 dogodkov oziroma intervencij, povezanih s poplavami in sicer 24 zaradi poplav ob vodotokih, 24 zaradi poplav meteornih vod, 3 zaradi dviga podtalnice. Sprožilo se je 9 zemeljskih plazov, bili so 3 udari strele brez požara, 5 zapor prometa in 3 intervencije, ko je bila potrebna tehnična in druga pomoč. Zaradi poplav je bilo 5 popolnih zapor cest, na 3 pa oviran promet. Občinam, kjer so poplavne vreče pošle, je Uprava RS za zaščito in reševanje izdala 3550 poplavnih vreč iz državnih rezerv. Poplave so poškodovale predvsem stanovanjske hiše, nekaj industrijskih objektov in cest; ena oseba je izgubila življenje. 
14. 1. 2014
Lani odstranili več kot 6 ton in pol NUS
Pripadniki državne enote CZ za varstvo pred NUS na ozemlju Slovenije vse leto odstranjujejo nevarna neeksplodirana ubojna sredstva, jih večino vskladiščijo in nekajkrat na leto na poligonu uničijo. Lani so imeli 453 intervencij, na katerih so odstranili 3635 kosov teh nevarnih ostankov 1 in 2. svetovne vojne, v skupni teži  6745 kg. Večina najdb je bila uničena na poligonu za uničenje neeksplodiranih ubojnih sredstev, tista pa, katerih prevoz in skladiščenje zaradi stanja v katerem so bila najdena ni bil mogoč, so uničili na kraju najdbe. Izstopata uničenji letalske bombe kalibra 250 kg v Silovi pri Velenju in dveh avstrijskih minometnih min kalibra 22 cm na pobočju Rombona.  
10. 1. 2014
Nov program urjenj IPA: Civilna zaščita 2
Uprava RS za zaščito in reševaje je po uspešno končanem programu IPA CZ, po katerem so se sile za zaščito in reševanje iz balkanskih držav in Turčije urile predvsem za skupno posredovanje ob potresu (IPA – SI Quake 2011) in poplavah (IPA – CRO Floods 2012), ponovno pridobila dva milijona evrov evropskih sredstev za nadaljevanje usposabljanja v letih 2014 in 2015. Uprava RS za zaščito in reševanje je še naprej vodilna v konzorciju držav, ki vodijo ta projekt in v katerem se je Sloveniji, Hrvaški, Švedski in Nemčiji pridružila tudi Italija. Regija Zahodnega Balkana je potresno ogrožena, zato bo ta naravna nesreča osrednja tema tudi v programu usposabljanja, ki ga usklajuje skupina strokovnjakov, sklenjeno pa bo z dvema večjima mednarodnima vajama civilne zaščite. Prva bo letos oktobra v Črni gori.
8. 1. 2014
Tekmovanje in urjenje v zimskih razmerah
V soboto, 11. januarja, se bo na Pokljuki 15 ekip različnih reševalnih skupin, ki delujejo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči (gasilcev, gorskih reševalcev, jamarskih reševalcev, kinologov, tabornikov, skavtov in članov Civilne zaščite z Uprave RS za zaščito in reševanje), udeležilo tradicionalnega 43. tekmovanja Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite v patruljnem teku na smučeh. Na teku, ki se bo začel ob 9.30, se bo pomerilo 61 ekip. Navijači ste vljudno vabljeni!
6. 1. 2014
Že 21. generacija poklicnih gasilcev
V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu se je začelo izobraževanje 21. generacije poklicnih gasilcev. 31 kandidatom so izrekli dobrodošlico Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije in Tomaž Kučiš, predsednik strokovnega združenja, Skupnosti gasilsko reševalnih zavodov Slovenije.
 
   

ČASOVNO OBDOBJE