Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

30. 9. 2013
Seminar Zaščitni ukrepi in monitoring ob jed. ali rad. nesreči
Uprava RS za zaščito inreševanje in Uprava RS za jedrsko varnost pripravljata v sodelovanju z Institutom "Jozef Stefan" seminar Zaščitni ukrepi in monitoring ob jedrski ali radiološki nesreči. Seminar bo 24. oktobra 2013 v Izobraževalnem centru RS za zaščito in reševanje, Zabrv 12, 1292 Ig. Namenjen je vsem, ki se pri svojem delu ukvarjajo ali srečujejo s to problematiko, kakor tudi tistim, ki ukrepajo ob jedrskih ali radioloških nesrečah. Udeležba je brezplačna. Program je v prilogi.
30. 9. 2013
Andrej Žunič in Haron sta svetovna prvaka!
V Nizozemskem Nijmegenu se je od 25. 9 do 29. 9. 2013 odvijalo Svetovno prvenstvo reševalnih psov pod okriljem Mednarodne organizacije reševalnih psov – IRO. V kategoriji iskanja zasutih pod ruševinami je vodnik Andrej Žunič z nemškim kratkodlakim ptičarjem Haronom osvojil naslov svetovnega prvaka in tako po 3. mestu na svetovnem prvenstvu predlani v Belgiji spet dokazal, da sta s Haronom v odlični formi. Poleg Andreja iz Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj so odlične rezultate dosegli tudi drugi vodniki Zveze reševalnih psov Slovenije. V isti disciplini je Igor Leban iz Društva za reševalne pse Nova Gorica z Asom zasedel 15 . mesto. V iskanju pogrešanih v naravi pa se je  Borut Modic iz Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije s psico Išo uvrstil na 10. mesto.
Čestitamo tudi mi!
27. 9. 2013
Novinarska konferenca pred oktobrom, mesecem požarne varnosti
Na sedežu Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je bila novinarska konferenca, na kateri so Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije in Slovensko združenja za požarno varstvo predstavili letošnje aktivnosti pred mesecem požarne varnosti. Tema je gašenje začetnih požarov v gospodinjstvu in osebnem vozilu, sodelovali pa so generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, v imenu  Gasilske zveze Slovenije namestnih in pomočnik poveljnika Darko Muhič in  dr. Aleš Jug,  Mateja Gris, generalna sekretarka Slovenskega združenja za požarno varstvo in  Mag. Romana Lah, vodja Sektorja za inšpekcijski nadzor na Inšpektoratu  RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
 
26. 9. 2013
Začetni požar lahko pogasite sami
Vsako leto oktobra potekajo aktivnosti v okviru projekta Oktober – mesec požarne varnosti. To je že tradicionalni projekt, v katerem Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravi vrsto aktivnosti s področja varstva pred požarom na določeno temo in za različne ciljne skupine (otroke, starostnike, širšo laično in strokovno javnost). Letošnja tema je namenjena gašenju začetnih požarov v gospodinjstvu in osebnem vozilu s sloganom ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI.
20. 9. 2013
Teoretična in praktična vaja Evakuacija 2013
Predpostavka vaje Evakuacija 2013 je, da je zaradi izrednega dogodka v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) prišlo do izpusta radioaktivnih snovi v ozračje in so zato potrebni zaščitni ukrepi, predvideni v načrtih zaščite in reševanja v primeru jedrske ali radiološke nesreče. V soboto, 21. septembra 2013, bo v Krškem in Šentjerneju prikazni del te vaje, namenjen strokovni javnosti in prebivalcem Posavja. Prikazani bodo odzivi reševalnih služb v območju, kontaminiranem z radioaktivnimi snovmi v ozračju, postopki dekontaminacije intervencijskega osebja ter evakuacija, sprejem in dekontaminacija evakuiranih prebivalcev. Teoretični del vaje je potekal v sredo, 18. septembra 2013.
19. 9. 2013
Posveti Uprave RS za zaščito in reševanje na dnevih ZiR
Med dnevi zaščite in reševanja bo Uprava RS za zaščito in reševanje organizirala več posvetov. V četrtek, 3. 10. 2013,  vas vabimo na posvet o varnosti in reševanju na divjih vodah, na posvet o vgrajenih sistemih aktivne požarne zaščite in na posvet županov. V petek, 4. 10. 2013, bodo organizirani štirje posveti: o vlogi centrov za socialno delo ob nesrečah, o gasilnikih ter posvet o varnem in zdravem kopanju. Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi bo pripravila posvet o problematiki letalskih bomb v Republiki Sloveniji. Vsi posveti so brezplačni. Število obiskovalcev je omejeno glede na velikost prostora, zato je za nekatere posvete obvezna predhodna prijava. Vabilo, program in prijavnica za posamezen posvet so v prilogi.
18. 9. 2013
19. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči
XIX. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa na pobudo Strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem Križu Slovenije organizirajo MO Velenje, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Glavni odbor Rdečega križa Slovenije. Namen preverjanja je okrepiti delo na področju prve pomoči v občinah, organizacijah, zavodih in podjetjih (ustanavljanje ekip, kadrovsko dopolnjevanje, usposabljanje članov, opremljanje itd.), da bi tako izboljšali stanje na področju prve pomoči v Sloveniji. Preverjanje bo v soboto, 5. oktobra 2013 v Velenju, s pričetkom ob 9. uri.
18. 9. 2013
Mednarodno usposabljanje jamarskih reševalcev CRT
V Paklenici, blizu Starigrada na Hrvaškem, od 14. do 22. septembra 2013 poteka temeljno usposabljanje reševalcev iz jam CRT-2013, kar je kratica za Cave Rescue Training. To mednarodno usposabljanje vodijo slovenski inštruktorji. Usposabljanje so po vzoru podobnih mednarodnih usposabljanj prilagodili inštruktorji Jamarske reševalne službe Slovenije v sodelovanju z Uradom za izobraževanje in usposabljanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, namen pa je poenotenje delovanja jamarjev iz dežel Zahodnega Balkana. Leta 2009 so se po tem programu jamarji prvič usposabljali v Črni gori leta 2010, potem leta 2011 v Makedoniji in Bolgariji, lani v Sežani in letos v Paklenici.  
18. 9. 2013
Podpisan sporazum o organiziranju 5. dni zaščite in reševanja
V Velenju sta na zadnjem sestanku organizacijskega odbora pred oktobrsko prireditvijo generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But in župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič podpisala sporazum, s katerim so dogovorjene obveznosti uprave in občine pri organizaciji prireditve 5. dnevi zaščite in reševanja Velenje 2013. Prireditev, na kateri se vsako drugo leto predstavi zaščita in reševanje pred naravnimi in drugimi nesrečami, bo od četrtka, 3., do sobote, 5. oktobra 2013, v Velenju. Dnevi zaščite in reševanja so bili predlani v Kopru, leta 2009 v Novem mestu, leta 2007 v Novi Gorici in leta 2005 v Mariboru. Organizatorja prireditve sta vseskozi Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter občina, kjer prireditev gostuje, letos je to Mestna občina Velenje.
 1 2 Naslednjih 10 >>>

ČASOVNO OBDOBJE