Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

30. 7. 2013
Po včerajšnjem neurju več kot 400 intervencij
Včerajšnje neurje, ki je pustošilo po Sloveniji in predvsem odkrivalo strehe, podiralo drevesa in poškodovalo električno napeljavo, je naredilo tolikšno škodo, da reševalne in druge, predvsem komunalne službe, še danes odpravljajo posledice neurja. Zaradi neurja je bilo včeraj zabeleženih več kot 360 intervencij po Sloveniji. CORS – Center za obveščanje RS pa podatke o današnjih intervencijah še vedno zbira. Tudi število klicev na 112 se je povečalo. V 13 regijskih centrih za obveščanje smo včeraj in danes do 15. ure prejeli več kot 5000 klicev na 112.
23. 7. 2013
Vročinski val, suša, neurja
Poletna suša in vročina pri nas nista nekaj neobičajnega in napovedi kažejo, da prihajajo »pasji dnevi«. Kako ravnati, da omilimo posledice in si olajšamo preživljanje vročih dni?
Poletni meseci nam ne prinašajo le sonca, ampak pogosto tudi neurja. Preberite tudi  nekaj napotkov, kako ravnati ob neurjih in ne pozabite, da »Strela z jasnega!« ni prazna fraza.
23. 7. 2013
Čestitamo za 5 zlatih, 2 srebrna in 2 bronasta pokala!
»Slovenija! V domovino prinašamo 9 pokalov s tekmovanj in 2 s taborske olimpijade;  prinašamo 5 zlatih, 2 srebrna in 2 bronasta pokala!« so zapisali gasilci na Gasilec.net. V Franciji je bila od 14. do 21. julija 2013 v mestu  Mulhouse 15. članska in 19. mladinska gasilska olimpijada, na kateri je nastopilo tudi 13 slovenskih tekmovalnih ekip. V slovenski gasilski reprezentanci je bilo 168 članov in članic, vštevši 3 sodnice,  12 sodnikov in vodstvi obeh reprezentanc. Ob vrnitvi v domovino so s kolajnami ovenčane kolegice in kolege gasilci in drugi pričakali v Hajdošah in sprejem je bil veličasten. Čestital jim je generalni drirektor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.

Zmagovalcem in vsem, ki so se trudili s pripravo ekip, čestitamo tudi mi!
Uprava RS za zaščito in reševanje
22. 7. 2013
Previdno z ognjem v naravi!
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje z jutrišnjim dnem razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja v 18 občinah na Primorskem in Notranjskem. Od 23. julija 2013 je ogroženost razglašena na območjih občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba. Na teh območjih ravnajte z ognjem še posebej previdno, pa tudi v drugih predelih države previdnost ne bo odveč!
16. 7. 2013
XLAB nagrajen tudi za rešitev prikaza lokacije kličočega na 112
Konec junija je v Firencah podjetje XLAB zmagalo na tekmovanju NASA World Wind Europa Challenge 2013, ki ga je organizirala ameriška vesoljska agencija NASA. Na tekmovanju je podjetje XLAB sodelovalo s tehničnimi rešitvami izboljšav odprto-kodne platforme World Wind, ki omogočajo dodatne efekte ob hkratni pohitritvi vektorskih izrisov, hitrejši prenos podatkov in s tem razbremenitev internetnih povezav. Žirijo je prepričalo tudi z rešitvami za učinkovitejšo podporo ukrepanja ob nesrečah, ki so bile razvite v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Na to smo zelo ponosni tudi mi, saj dokazuje, da delamo na najvišji ravni v svetovnem merilu.
 
11. 7. 2013
ARSO dobil enega najzmogljivejših računalnikov v Sloveniji.
Agencija RS za okolje ima nov, zelo zmogljiv računalnik za analiziranje podatkov in poganjanje zahtevnih modelov za napovedovanje vremena in opozarjanje pred nevarnimi vremenskimi dogodki ter z njimi povezanimi hidrološkimi stanji. Računalniški modeli za opis in simulacijo razmer v okolju niso novost, ne pri nas, ne v svetu, in prav meteorološke službe in vojske imajo najzmogljivejše računalnike. Izračuni so toliko boljši, kolikor več je vhodnih podatkov, kolikor podrobnejša je prostorska mreža in koliko krajši so  časovni koraki pri računanju. Veliko podatkov in računskih korakov pa  zahteva zmogljive računalnike. Sodobni računalniki omogočajo tudi povezavo vremenskega dogajanja s posledicami vremenskih dogodkov; na primer modeliranje pretokov rek ali predvideno stopnjevanje suše, kar ni odvisno zgolj od količine padavin, ampak tudi od temperature, osončenosti in vetra. 

 
4. 7. 2013
Pomerilo se je 130 ekip prve pomoči
Končana so vsa regijska preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Na 12 regijskih preverjanjih po vsej  Sloveniji, ker sta primorski regiji združili preverjanje v eno, je sodelovalo 130 ekip.  14 najbolje uvrščenih ekip se bo udeležilo že 19. državnega preverjanja, ki bo letos v Velenju, v soboto 5. oktobra 2013, v  okviru prireditve 5. dnevi zaščite in reševanja. Preverjanje bo potekalo na 7 lokacijah v mestnem središču in bo v znamenju poškodb, ki jih navadno povzročijo nevarne snovi.
 
4. 7. 2013
Voda! Uživajte, a previdno!
V vročih poletnih dneh oživijo številna bazenska in naravna kopališča. Morje, jezera in reke ponujajo različne možnosti rekreacije ter sprostitve. Vedno bolj priljubljene so tudi tako imenovane adrenalinske aktivnosti, kot sta na primer rafting in hidrospeed, za ljubitelje neokrnjenih naravnih lepot pa tudi soteskanje ali kanjoning.
Ne pozabite, da je voda lahko tudi nevarna. Zato uživajte, a previdno!
   

ČASOVNO OBDOBJE